Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 30-07-2019 11:00 - 31-07-2019 23:30

Uitgegeven 30-07-2019 11:00 Update: 31-07-2019 09:30 (LT)
Spotteractivatiebericht #584 voor 30/31-7-2019

Een laag met de kern momenteel voor de Engelse zuidkust trekt langzaam noordoostwaarts waarbij de kern morgen in de loop van de dag ten westen van ons land over de Engelse oostkust komt te liggen. Eromheen (een) ingedraaide occlusie(s) waarvan de eerste vandaag vanuit het ZW naar het NO over NL passeert. Op hoogte wordt daarna koudere lucht aangevoerd zodat de onstabiliteit in de loop van de avond toeneemt.
Vanaf de namiddag bij de occlusiepassage de eerste buienkansen maar naar verwachting neemt de activiteit pas echt vanavond na passage toe. In de nacht naar woensdag buien over de westelijke kustgebieden met kans op lokaal veel neerslag. Morgen overdag stijgt de buienkans over de hele noordwestelijke, later noordelijke, helft. Voor de hele periode geldt dat organisatie tot multicell-niveau mogelijk is. De laatste buien verlaten morgen tegen middernacht ons land.

Aan de Skywarn-waarnemers is aandacht gevraagd voor het melden van schade door blikseminslag, wolkbreuken en lokale wateroverlast of daardoor veroorzaakte schade.

UPDATE 30/7 23:00 - De laatste verwachtingen en berekeningen laten de buien voor de westelijk kustgebieden later, vanaf de vroege ochtend plaatsvinden. Verder komen de buien in de loop van woensdag over vrijwel het hele land voor, wellicht m.u.v. Limburg. Organisatie tot multicell niveau mogelijk en er is kans op forse neerslagtotalen over het noordwesten en IJsselmeer. Bovendien zien we enige indicatie voor waterhooskansen voor de westkusten, Wadden en IJsselmeer. De watertemperatuur van het IJsselmeer is actueel 23 tot 24°C.

UPDATE 31/7 09:30 - Het KNMI heeft een weerwaarschuwing ("Code Geel") uitgezet over de noordwestelijke helft van het land: "Vanaf de tweede helft van de ochtend trekken (onweers)buien vanuit het westen in noordoostelijke richting over het land. Daarbij is kans op hagel en windstoten (uit het zuidwesten) rond 60 km/uur. Met name in het noordwesten zou lokaal veel regen kunnen vallen. De buien nemen vanaf het einde van de middag in intensiteit af."
Media/links (9)Meldingen (1)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007