Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 26-07-2019 13:30 - 27-07-2019 23:30

Uitgegeven 26-07-2019 13:30 Update: 27-07-2019 11:00 (LT)
Spotteractivatiebericht #582 voor 26/27-7-2019

Vandaag nog een bijzonder warme, over delen van het oosten en zuidoosten zelfs nog extreem hete dag. Vanuit het zuidwesten nadert een (thermisch) laag waarvan de kern inmiddels het zuidwesten heeft bereikt. De convergentielijn in het laag is het focus vandaag en morgen; na passage draait de wind en wordt koelere lucht aangevoerd (waarbij de bovenluchten eerst nog warm zijn) en betekent de convergentielijn en het deel van het laag 'erachter' (het zuidelijk deel) vorming van onweersbuien.
Voor vandaag m.n. over het (uiterste?) zuiden en zuidwesten waarbij de buien van het type zijn als in het bericht voor gisteren beschreven: single cell/pulsetype in een setting met veel onstabiliteit en weinig schering en gevormd vanaf behoorlijke hoogte met de wolkenbasis zo rond 3km. De dikke laag droge en warme lucht eronder is dan opnieuw aanleiding tot ontstaan van zware windstoten vanuit de neerslagkern.
Morgen ligt de convergentie van NW naar ZO over het midden van NL, de precieze locatie is onzeker, voor de buienkansen gaan we uit van het midden en zuiden. Voor de onweersbuien is dan minder onstabiliteit (maar altijd nog 1000 J/Kg MLCAPE) maar wel meer schering beschikbaar zodat het kan komen tot multicellen. De bovenstroming is zwak en de hoeveelheid voor neerslag beschikbaar water groot dus kan het lokaal om veel neerslag gaan met wateroverlast tot gevolg.

Aan de Skywarn-waarnemers is vandaag aandacht gevraagd voor schade door blikseminslag, hagel > 2cm of veel neerslag op korte tijd, maar vooral voor de potentieel zware windstoten die het meldcriterium (90 km/u) overschrijden en/of daardoor veroorzaakte schade.
Morgen vooral voor schade door blikseminslag, wolkbreuken en/of wateroverlast.

UPDATE 26/7 14:20 - Het KNMI handhaaft nog de Code Oranje voor de hitte over heel NL en heeft zojuist een waarschuwing (Code Geel) uitgegeven over Limburg: "Kans op onweersbuien met windstoten van circa 60 km/u."

UPDATE 27/7 11:00 - Inhoudelijk kan het bericht voor vandaag blijven staan. Modellen geven eensgezind vooral in de namiddag en avond onweersbuien op, en ten zuiden van, de (convergentie in de) vore. Onzeker blijft echter tot hoever de vore nog noordelijk opschuift, dat blijft dus nowcasten. We gaan uit van zuid- en zuidwest NL maar mogelijk komt ook het midden nog in beeld. Voor de Skywarn waarnemers: meldenswaardige verschijnselen blijven als vermeld vooral schade door blikseminslag, wolkbreuken en/of wateroverlast. De PW-waarde (voor neerslag beschikbaar vocht) is hoog, de KNMI Guidance noemt 40mm maar bv. GFS gaat nog wat verder en komt lokaal tot 50mm, dus vooral schade en overlast door zware neerslag is aandachtspunt.

Het KNMI handhaaft de waarschuwing ("Code Oranje") voor hitte over het midden en noorden m.u.v. de Wadden-Eilanden (daar een Code Geel). Vervolgens de waarschuwing ("Code Geel") voor Zeeland, Brabant en Limburg: "Vanmiddag en vanavond kunnen er in het zuiden opnieuw stevige onweersbuien ontstaan met kans op windstoten van circa 60 km/u, hagel en veel regen in korte tijd." Estofex komt met een level-1 over o.a. de hele zuidelijke helft van de Benelux: "A level 1 was issued in a belt from NE Spain, through SE France, parts of BENELUX, S Germany, Czech Republic, Slovakia, Austria, Hungary and Slovenia mainly for excessive rainfall, large hail and severe wind gusts."
Media/links (18)Meldingen (98)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007