Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 25-07-2019 01:00 - 25-07-2019 23:00

Uitgegeven 25-07-2019 01:00 Update: 25-07-2019 10:30 (LT)
Spotteractivatiebericht #581 voor 25-7-2019

Opnieuw een dag met extreme hitte waarvoor het KNMI een weerwaarschuwing Code Oranje heeft uitstaan. Op de middag ligt een thermische vore over het zuidwesten en zuiden van ons land. Op de vore voorzien sommige berekeningen warmte-onweders in de tweede helft van de middag en vroege avond. Aangezien de wolkenbasis zeer hoog is (>3km!) en daaronder zich dus een dikke laag warme en droge lucht bevindt is er kans op zware windstoten bij downbursts mocht het komen tot buien van betekenis - dat zullen dan pulse-type buien zijn want is nauwelijks windschering voorzien. Omdat de buien zich amper of i.i.g. zeer traag verplaatsen kan het lokaal komen tot veel neerslag op korte tijd.

Mocht het komen tot onweersbuien is aan de Skywarn-waarnemers aandacht gevraagd voor schade door blikseminslag of veel neerslag, maar vooral voor de potentieel zware windstoten die het meldcriterium (90 km/u) overschrijden en/of de daardoor veroorzaakte schade.

UPDATE 25/7 09:00 - De berekeningen van afgelopen nacht (en dan m.n. de Harmonies) laten de buien nu meer zuidwestelijk plaatsvinden waardoor het voor NL mogelijk alleen nog Zeeland betreft. E.e.a. wordt ook zo beschreven in de KNMI Guidance. Over het (uiterste) zuidwesten blijven opletten want het betreft een situatie die tot windschade kan leiden als eerder besproken.
Let op jezelf en anderen vandaag want het wordt extreem warm - nog warmer dan gisteren!

UPDATE 25/7 10:30 - Estofex komt met een Level-1 over o.a. onze zuidwestelijke/westelijke provincies: "A level 1 was issued for N Spain, W France, and the British Isles mainly for large hail, severe wind gusts, and to a lesser extend tornadoes (N England and Scotland)."
Media/links (21)Meldingen (277)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007