Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 20-07-2019 01:00 - 20-07-2019 22:00

Uitgegeven 20-07-2019 01:44 Update: 20-07-2019 18:15 (LT)
Spotteractivatiebericht #580 voor 20-7-2019

We bevinden ons momenteel in de warme sector behorend bij lage druk momenteel met de kern over de Ierse Zee. Morgenmiddag passeert het koufront van west naar oost over ons land met er vooruit een vore. Op en na passage van de vore en op het koufront onweersbuien in een setting met vooral landinwaarts behoorlijke onstabiliteit (1000-1500 J/Kg CAPE), voldoende windschering voor organisatie tot krachtige multicellen en op de middag nog een extra impuls bij nadering van een hoogtetrog. Naar verwachting zijn de buien hoog gebaseerd maar in het oosten ontstaan buien mogelijk vanaf de grond waarbij het de vraag is of het tot een enkele supercell kan komen en of het timingsgewijs zo kan zijn dit type buien zich juist ten oosten van ons land zullen voordoen. Sommige modellen laten de meeste buienactiviteit over de noordelijke helft zien direct bij passage van de vore en over de zuidelijke helft wat later voor het koufront uit. Dit wordt ook genoemd in de actuele KNMI Guidance. Bij de zwaarste buien kans op zware windstoten, forse hagel en veel neerslag op korte tijd.
Het koufront (en daarmee de buienactiviteit) verlaat aan het begin van de avond ons land.

Aandachtspunten t.b.v. Skywarn-meldingen: schade (door bikseminslag of wind), windstoten die het meldcriterium (90 km/u) halen en hagel groter dan 2cm. Hinder door zware neerslag is mogelijk maar door de hoge treksnelheid van de buien is wateroverlast minder waarschijnlijk.

Het KNMI waarschuwt ("code geel") over heel NL m.u.v. de westelijke provincies: "Vanmiddag vooral in het midden en oosten onweersbuien met kans op hagel en (zware) windstoten."

UPDATE 20/7 09:00 - de eerste buien trekken over west-NL. Het KNMI heeft de weerwaarschuwing ("code geel") uitgebreid over heel Nederland en ook wordt nu de kans op een enkele supercell in de Guidance genoemd.

UPDATE 20/7 18:15 - na een tijdelijke Code oranje over Zuid-Holland i.v.m. grote hagel geeft het KNMI nu nog Code Geel: "M.u.v. het westen enkele onweersbuien, plaatselijk met hagel en kans op (zware) windstoten".
Media/links (11)Meldingen (6)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007