Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 12-07-2019 11:00 - 12-07-2019 22:00

Uitgegeven 12-07-2019 11:36 Update: 12-07-2019 14:00 (LT)
Een occlusie behorend bij een laag actueel nabij het noorden van ons land beweegt vandaag van west naar oost over NL en bracht vanmorgen al de nodige (onweers-)buienactiviteit waarbij het KNMI een "Code Geel" uitgaf voor ZW-NL. De occlusie wordt gevolgd en benaderd door een hoogtetrog waardoor de buienactiviteit verder toeneemt. De meest actieve exemplaren worden vanmiddag verder landinwaarts verwacht waar de temperatuur verder kan oplopen - met enige onzekerheid v.w.b. in hoeverre de "ochtendbuien" de temperatuurontwikkeling kunnen remmen. Naar verwachting is tot 1000 J/Kg MLCAPE beschikbaar i.c.m. tot 30mm voor neerslag beschikbaar water (PW). De buien trekken langzaam OZO-waarts waardoor het lokaal tot veel neerslag en wateroverlast kan komen.

Voor de Skywarn-waarnemers zijn de meldenswaardige zaken schade door blikseminslag, zware neerslag/wolkbreuken en eventuele (schade door) wateroverlast. Van de windstoten bij de buien wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald zal worden. Voor wie zicht heeft op de Zeeuwse wateren, IJsselmeer of Wadden: bij buienpassage zou een enkele waterhoos kunnen voorkomen.

Het KNMI waarschuwt ("code geel"): "Vanmiddag komen vooral in het oosten stevige buien tot ontwikkeling met lokaal veel neerslag (20, lokaal 30 mm in een uur) en mogelijk windstoten rond 60 km/uur. Aan het begin van de avond verlaten de buien het oosten."

UPDATE 12/7 14:00 - Het KNMI heeft de waarschuwing ("Code Geel") uitgebreid met een kans op waterhozen over het IJsselmeer. Ook is de max. neerslag bijgesteld tot 50mm/uur.
Media/links (16)Meldingen (17)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007