Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 24-06-2019 14:45 - 25-06-2019 20:00

Uitgegeven 24-06-2019 14:38 Update: 25-06-2019 10:00 (LT)
Spotteractivatiebericht #576 voor 24/25-6-2019

Het thema bij uitstek is natuurlijk de warmte, vooral op dinsdag kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen waarbij over zuidoostelijke helft de 35 graden kan worden aangetikt of zelfs overschreden. V.w.b. het convectieve gebeuren letten we op het (uiterste?) zuidwesten. Onder invloed van een vore in een setting met ruime CAPE in de loop van de middag / vroege avond over Zeeland een kleine kans op een bui, wellicht onweersbui. Verder laat meerdere modellen in de nacht naar dinsdag een buiencomplex westelijk van Zeeland noordwaarts trekken maar naar verwachting zal dit (ruim) westelijk van Zeeland passeren.

Mocht het tot een onweersbui komen is Skywarngewijs natuurlijk (schade door) blikseminslag meldenswaard.

Het KNMI heeft een weerwaarschuwing ("Code Geel") landinwaarts uitstaan voor hitte: "Het Nationaal Hitteplan van het RIVM is geactiveerd voor het midden, zuiden en oosten van het land, daarom is daar nu een code geel voor aanhoudende hitte van kracht. De maximumtemperatuur ligt vandaag tussen 28°C op de Wadden en 33°C in het zuidoosten, morgen tussen 28°C en 35°C. In de nacht naar woensdag komt de minimumtemperatuur op veel plaatsen niet beneden de 18°C."
Estofex tekent een Level-1 in o.m. over uiterst ZW-NL: "A level 1 and 2 were issued across western France and southern UK mainly for severe wind gust, large hail and tornado chances, and in Ireland for spout-type tornadoes".

UPDATE 25/6 10:00 - Een (thermisch) laag met de kern actueel over uiterst NW-Frankrijk trekt noordoostwaarts. Op de weerkaarten zien we dit terug als een noord-zuid georienteerde convergentielijn (in een 'vore') die vanmiddag van west naar oost over ons land trekt. Na passage is de wind noordwestelijk en wordt koelere lucht van over zee aangevoerd. Timing en uiteindelijke orientatie bepalen zo hoe hoog de temperatuur over een groot deel van het land kan oplopen. Over het uiterste oosten wellicht de hoogste maxima.
Buienactiviteit is alleen voorzien over zee, (ruim) noordwestelijk van het vaste land. Het wordt niet verwacht en modellen laten het in de ochtendruns ook niet zien, maar mocht het toch komen tot een enkele (onweers-)bui in de vore dan zijn daarbij forse windstoten te verwachten gezien de vrij hoge basis en de droge lucht eronder.

Het KNMI handhaaft de waarschuwing ("Code Geel") voor de hitte.
Media/links (12)Meldingen (131)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007