Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 18-06-2019 13:45 - 19-06-2019 23:30

Uitgegeven 18-06-2019 13:47 Update: 19-06-2019 20:45 (LT)
Vanmiddag/begin van de avond mogelijk over de noordoostelijke provincies enkele (onweers-)buien. De komende nacht bereiken ons buiencomplexen die vandaag over NW-Frankrijk ontstaan zijn, hoe vitaal die dan nog zijn is de vraag. Sommige modellen zijn hierin optimistisch en zien de buien met onweer en windstoten in NO-richting over ons land trekken om tegen de middag in afgezwakte vorm over de noordelijke provincies op te lossen. Andere berekeningen beperken de kansen tot over het zuidwesten en uiterste zuiden.
Belangrijkst is het scenario voor woensdagmiddag/avond. Op de weerkaarten zien we een koufront van west naar oost over ons land trekken met er vooruit een convergentielijn. Heel belangrijk is de in de KNMI Guidance genoemde ontwikkeling van een (thermisch) laagje over oost-NL. De precieze timing en locatie van dat laag zijn bepalend voor de hoeveelheid beschikbare instabiliteit en windschering alsook waar de buien precies gevormd zullen worden. De onzekerheden zijn terug te zien in de berekeningen van de diverse weermodellen. In het voor onweer meest gunstige scenario kan het komen tot goed georganiseerde buien vooral over het oosten met onweer, hagel en zware windstoten. Maar het kan zomaar ook minder intens uitpakken of dat de activiteit een stuk oostelijker bij de oosterburen zal plaatsvinden. Morgen verschijnt hiervoor een update.

Skywarngewijs voor vandaag en vannacht: kans op (schade door) blikseminslag en lokaal veel neerslag op korte tijd. Van de windstoten wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald zal worden.

Estofex komt (let wel tot morgenochtend 06:00z!) met een Level-1: "A level 1 was issued for parts of the Netherlands, Germany, Denmark, and Sweden for large hail, excessive precipitation and severe convective wind gusts", en dit is m.n. gekoppeld aan de voor vannacht en morgenvroeg genoemde buien.

UPDATE 18/6 16:45 - Het KNMI komt met een waarschuwing ("code geel") voor morgen 19/6: "Morgen vanaf het begin van de middag ontstaan er lokaal stevige onweersbuien, die gepaard kunnen gaan met (zware) windstoten tot 75 km/uur en hagel tot 2 cm. Vooral in het oosten kunnen deze buien mogelijk nog zwaarder uitpakken. Later in de avond en in de nacht naar donderdag verdwijnen de buien."

UPDATE 19/6 09:40

+++ een potentieel zware onweerssituatie wordt verwacht +++

Vanmorgen en actueel het nodige onweer over het zuidwesten dat langzaam noordoostwaarts beweegt. De modellen die dit als beschreven gisteren voorzagen zaten er dus goed op! In grote lijnen kan het bericht voor vandaag blijven staan. Onzekerheden zijn hoever het laag met de kern actueel voor de Belgische kust nog kan uitdiepen, hoe het vanmiddag loopt met het thermische laag dat naar verwachting over oost-NL moet ontstaan en tot slot welke rol het actuele buiencomplex maar ook de buien over Luxemburg die noordnoordoostwaarts trekken zullen spelen. Nowcasten dus! Als alles goed samenvalt vanmiddag de zwaarste buien voor het uiterste oosten en zuidoosten bij zeer ruime instabiliteit (MLCAPE tot 1500 J/Kg volgens de meest voorzichtige berekeningen, KNMI Guidance noemt SBCAPE tot over 3000 J/Kg) en voldoende 'bulk shear' voor organisatie - mogelijk zelfs tot supercell niveau. Vervolgens vanaf de namiddag trogpassage met opnieuw fikse onweersbuien voor vrijwel heel NL. Bij de buien onweer, hagel en windstoten waarbij geldt dat de kans op extreme bijverschijnselen het grootst is bij de eerdere buien over het oosten en v.w.b. de windstoten later ook over Zuid-NL.

Skywarngewijs zijn meldenswaardige aandachtspunten: intens onweer (minstens 60 ontladingen/min.), zware neerslag/wolkbreuk, zware windstoten (90 km/u of meer), (schade door) blikseminslag of wateroverlast en hagel (steengrootte of dekhoogte minstens 2cm).

Het KNMI waarschuwt ("code geel") over heel NL: "Een gebied met enkele onweersbuien boven het midden van het land trekt de komende uren noordoostwaarts. Plaatselijk kan hagel voorkomen en is er kans op windstoten rond 60 km/uur.
Later vanmiddag en vanavond trekken van het zuidwesten uit opnieuw onweersbuien over het land. Deze buien gaan plaatselijk gepaard met hagel en windstoten tot ca. 75 km/uur. Vooral in het oosten bestaat de kans dat de buien nog zwaarder uitpakken. Later in de avond en in de nacht naar donderdag verdwijnen de buien."
Estofex komt met en level-1 over o.m. de oostelijke helft van ons land: "A level 1 was issued for parts of France, W Germany, E Belgium, E Netherlands, Denmark and SW Sweden mainly for large hail, severe wind gusts and to the lesser extent excessive precipitation."

Tot slot: de migratie van de Skywarn meldcentrale naar de nieuwe server is nog steeds niet voltooid door telkens uitstel door de onweersverwachtingen de laatste weken! Zie voor de gevolgen bij het melden en wat je kan doen het artikeltje oorspronkelijk bedoeld voor 4-8 juni: http://www.skywarn.nl/artikel.php?id=2356

UPDATE 19/6 20:45 - Het KNMI heeft na een Code Oranje momenteel nog een waarschuwing ("Code Geel") uitstaan over heel NL: "Er trekken (stevige) onweersbuien over het land, met daarbij kans op hagel en windstoten tot ca. 75 km/uur. Hiervoor is code geel van kracht."
Media/links (22)Meldingen (3)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007