Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 10-06-2019 11:00 - 11-06-2019 08:00

Uitgegeven 10-06-2019 11:14 Update: 11-06-2019 08:00 (LT)
Spotteractivatiebericht #572 voor 10/11-6-2019

Een laag met de kern actueel nabij de B/Fr grens trekt vandaag noordwaarts over ons land. Op nadering ervan word de stroming meer oostelijk waardoor warme lucht toestroomt en de onstabiliteit toeneemt. (Onweers-)buien ontstaan op convergentie in het laag waarbij er een behoorlijke hoeveelheid voor neerslag beschikbaar vocht is berekend en de treksnelheid laag is. Dat kan lokaal veel neerslag opleveren met kans op hagel erbij. Afhankelijk van uiteindelijke timing en positie van het laag lijken de kansen voor zwaardere buien meer voor de noordelijke helft (als daar meer en langer warmere lucht kan worden aangevoerd). Er is een bescheiden kans op organisatie tot multicell-niveau.
Ook morgen buien bij trogpassage 's-middags, ook dan kans op onweer vnl. over de noordoostelijke provincies waarbij de kans op extreme bijverschijnselen naar het nu uitziet klein is.

Voor Skywarn zijn de meldenswaardige aandachtspunten schade door blikseminslag en wateroverlast. Van de hagel en windstoten wordt niet verwacht dat de meldcriteria gehaald worden.

Estofex tekent een Level-1 area in over o.m. de zuidelijke helft van NL: "A level 1 was issued for Belgium, Netherlands, NW Germany and E UK mainly for isolated excessive rainfall."

UPDATE 10/6 13:15 - Het KNMI heeft een waarschuwing "Code Geel") uitgezet over heel NL: "In de loop van de middag ontstaan in het zuiden enkele onweersbuien mogelijk met windstoten rond 60 km/uur en kleine hagel. De buien trekken langzaam noordwaarts en verlaten aan het begin van de nacht het noorden van het land."

UPDATE 10/6 21:35 - Het KNMI heeft zojuist de waarschuwing Code Geel aangepast, deze geldt nu alleen nog voor het westen en noorden van het land.

UPDATE 11/6 08:00 - Na een vnl. over de westelijke provincies en noordelijke helft zeer interessante weerdag met onweercellen die veel verder organiseerden dan werd voorzien is het voor vandaag zo dat de toch al kleine onweerkansen in de huidige modellen en besprekingen niet of nauwelijks meer terug te vinden zijn. De geldigheid van bericht #572 is daarom verkort tot vandaag 11/9 08:00.
Media/links (7)Meldingen (3)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007