Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 07-06-2019 13:00 - 08-06-2019 18:00

Uitgegeven 07-06-2019 13:00 Update: 08-06-2019 09:15 (LT)
Spotteractivatiebericht #571 voor 7/8-6-2019

+++ een potentieel zware onweerssituatie wordt verwacht +++

Een actief laag bevindt zich momenteel bij Bretagne en beweegt noordwaarts. We bevinden ons tijdens moment van opstellen van dit bericht in de bijbehorende warme sector, later bereikt het koufront het zuidwesten in de namiddag. Het front trekt vanavond naar het noordoosten voorafgegaan door een (thermische) vore, dit i.c.m. een gunstige ligging t.o.v. de hoogtestroming. Op en vooruit het koufront ontstaan vanmiddag over Belgiƫ buien die vervolgens over ons land noordoostwaarts bewegen. Onstabiliteit en schering zijn (ruim) voldoende voor organisatie tot krachtige multicellen of zelfs supercell-niveau. In een later stadium clusteren de buien tot (alweer) een squall-line met gezien de zuidelijke wind erachter kans op vorming van boogsegmenten. Bovendien geldt dat over de noordoostelijke helft de setting nog gunstiger is dus mogelijk aldaar de zwaarste bijverschijnselen.
Bij geisoleerde cellen kans op zware windstoten, intense neerslag met onweer, en mocht een enkele supercell ontstaan en tijdelijk geisoleerd blijven, kans op grote hagel en zelfs hoosvorming! Bij de later gevormde lijn zijn vooral de windstoten gevaarlijk, lokaal worden waarden tot 120 km/u berekend en we hebben deze week al meermaals gezien wat dat in dit seizoen betekent.
In de nanacht en morgen krijgen we te maken met het windveld van het genoemde laag, vnl. in de kustgebieden dan kans op zware windstoten. Hiervoor en mogelijke buien over het zuidoosten volgt zonodig een update.

Voor de Skywarn-waarnemers: te melden zijn schade door wind/blikseminslag, ontladingen minstens 60/minuut, windstoten 90 km/u of meer, hagel (minstens 2cm steengroote of gesloten dek), wolkbreuken en uiteraard extra aandacht voor een eventuele hoos/tornado! Wees voorzichtig bij het waarnemen in het open veld, cellen trekken snel (>70 km/u) en er kunnen vooruit de lijn op outflow nieuwe cellen ontstaan in meteen een gunstige setting, waardoor de lijn af en toe onverwachts snel kan naderen.

Het KNMI heeft alvast een Code Oranje uitgezet: "Later vanmiddag en in de eerste helft van de avond trekt een smalle maar felle buienlijn met onweer van zuidwest naar noordoost over ons land. Naarmate de buienlijn over het land trekt, neemt deze in intensiteit toe. Daarom is een code oranje van kracht met uitzondering van de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Zuid- en Noord-Holland. In die provincies geldt voorlopig code geel." Estofex komt met Level-2 en -1: "A level 1 and level 2 are issued for Belgium, the Netherlands and Luxemburg mainly for severe convective wind gusts and to a lesser extent for large hail and tornadoes."

UPDATE 8/6 09:15 - De westelijke provincies, Wadden, IJsselmeer en aangrenzende gebieden hebben momenteel te maken met het windveld bij het eerder benoemde laag dat actueel voor de westkust van midden-Engeland ligt. In die gebieden zware windstoten die tot op de namiddag aanhouden. Vanmiddag toename van de buienactiviteit bij trogpassage, hierbij geldt voor het midden en zuiden een bescheiden onweerskans. Aandachtspunten zijn dus (schade door) de windstoten die het meldcriterium (90 km/u) halen en bij een eventuele onweersbui schade door bliksemslag. De periode van deze alert is hierbij uitgebreid van 13:00 naar 18:00 vandaag.
Media/links (10)Meldingen (46)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007