Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 05-06-2019 15:00 - 06-06-2019 08:00

Uitgegeven 05-06-2019 15:05 Update: 06-06-2019 02:15 (LT)
Spotteractivatiebericht #570 voor 5/6-6-2019

Het (golvende) koufront van gisteren ligt actueel (meest) te typeren als een warmtefront gestagneerd over de Nld/Dld grensstreken. Aan de oostkant ervan kans op onweersbuien in een met gisteren te vergelijken setting - dus ruime onstabiliteit en ruime windschering. De waarde voor 'bulk' (0-6km) shear wordt ruim genoeg berekend voor verdergaande organisatie tot zelfs supercell niveau. De vraag is echter of de cellen niet voor de oosterburen zijn en bovendien of het windprofiel wel geheel aangesproken kan worden.
Westelijk van het front wordt met een zuidelijke stroming over ons land koelere maar vochtige lucht aangevoerd. In de loop van vanavond komt de zaak in beweging als een volgend (thermisch) laag noordwaarts beweegt over de oostelijk helft van ons land. Het activeert een vanuit het westen naderend koufront terwijl het warmteadvectie uit het oosten op gang brengt. De combinatie met een gunstige ligging t.o.v. de hoogtestroming en hoogtetrog bij het koufront betekenen vorming van behoorlijke onweersbuien die vanaf de late avond komende nacht vanuit het zuiden noordwaarts over het land trekken. Er is daarbij kans op veel neerslag, hagel en zware windstoten. De condities zijn het gunstigst voor de noordoostelijke provincies dus wellicht daar de zwaarste exemplaren.

Aandachtspunten v.w.b. de Skywarn-meldingen: schade door blikseminslag/wateroverlast/windstoten. Daarnaast wolkbreuken, hagel (kans dat het meldcritrium van dikte dek of steengrootte van minstens 2cm gehaald wordt) en tot slot windstoten (van minstens 90 km/u).

Het KNMI heeft een waarschuwing ("code geel") uitgezet over zuid-NL: "Vanaf het einde van de avond trekt er een gebied met onweersbuien van zuid naar noord over het land. Hierbij komen (zware) windstoten van 60-75 km/uur voor. Tevens valt er lokaal veel neerslag en kan er hagel voorkomen". Estofex komt een Level-2 over o.m. oost-NL met eromheen een Level-1: "mainly for excessive rainfall, severe wind gusts and large hail." Waarbij het laatste bedoeld lijkt voor de eerdere cellen bij het warmtefront op nadering van het thermisch laag.

UPDATE 6/6 02:15 - Het KNMI heeft Code Oranje uitstaan voor de noordelijke helft van NL, voor het zuiden geldt nog Code Geel: "In het noorden en oosten van het land komen zware onweersbuien voor. Lokaal komen hierbij (zeer) zware windstoten voor van 75-100 km/uur, zeer lokaal mogelijk boven de 100 km/uur. Tevens valt er lokaal veel neerslag en kan er (grote) hagel voorkomen. In het zuiden en midden van het land komt af en toe nog onweer voor en regent het nog stevig door. De buien verplaatsen zich langzaam noordwaarts."
Media/links (29)Meldingen (11)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007