Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 04-06-2019 00:00 - 05-06-2019 00:00

Uitgegeven 04-06-2019 00:50 Update: 04-06-2019 23:30 (LT)
+++ Een potentieel zware onweerssituatie wordt verwacht +++

De betekenis van lage druk ten westen van ons land neemt toe zodat we morgen te maken krijgen met aanvoer van warme onstabiele lucht vanuit het zuiden. Over Frankrijk ontstaat een laag dat vanaf morgen namiddag over ons land noordwaarts beweegt. Voor west-NL is de nadering van de trog ten westen i.c.m. passage van het laag de trigger voor buienvorming, over de oostelijke helft kan het ook gaan om convectie vanaf de grond door het bereiken van de convectieve temperatuur (28/29°C).
In het algemeen krijgt het hele land te maken vanaf de namiddag te maken met pittige onweersbuien met hagel en zware windstoten. De buien zijn meest hoog gebaseerd (2km of meer) en trekken snel NO-waarts. Bijzondere aandacht geldt de oostelijke helft. Daar kunnen als gezegd buien vanaf de grond ontstaan of trekken buien meer zuidelijk (België / Noord-Frankrijk) gevormd binnen. Er is over het oosten en ten zuiden van NL meer schering (forse waarden voor low-level en 'bulk' shear) en onstabiliteit (> 1500 J/Kg MLCAPE) beschikbaar en cellen die het volledige potentieel benutten kunnen organiseren tot krachtige multicellen of zelfs supercellen. Sommige modellen laten eventuele supercellen snel transformeren tot bow echoes. Vooral in dat geval kan het komen tot zeer zware windstoten maar vanzelfsprekend levert een eventuele supercell een heel pakket aan mogelijke zware bijverschijnselen op als grote hagel, zware windstoten en - in deze setting - zelfs tornadovorming.
Deze beknopte beschrijving doet geen recht aan de situatie, raadpleeg voor meer detail de bekende weersites voor toelichtingen en besprekingen door professionele meteorologen!

Skywarn aandachtspunten: voor het hele land kans meldenswaardige schade door bliksem of wind, zwaar onweer (meldcriterium minstens 60 ontladingen per minuut), zware windstoten die het meldcriterium (90 km/u) halen of ruim overschrijden (tot zelfs 120 km/u wordt verwacht) en hagel die het meldcriterium (stenen of dek van minstens 2cm) haalt. Passage van een supercell kan fors grotere hagel betekenen en uiteraard moet dan extra opgepast worden voor en bij hoosvorming.

Het KNMI heeft een waarschuwing ("code geel") uitgezet over heel het land: "Dinsdagavond is er kans op onweersbuien, mogelijk met hagel en (zware) windstoten, die van zuidwest naar noordoost over het land trekken". Estofex tekent een Level-2 area in over de oostelijke helft: "A level 2 was issued for NE France, Belgium and the Netherlands mainly for large hail, severe convective wind gusts and tornadoes. A level 1 surrounds the level-2 area and covers parts of France, Belgium, Luxembourg, the Netherlands and Germany and it was issued for large hail, severe convective wind gusts and tornadoes."

UPDATE 4/6 23:30: Het KNMI heeft over een groot deel van het land waarschuwingsniveau Code Oranje uitstaan: "Onweersbuien boven de noordoostelijke helft trekken noordoostwaarts. Daarbij is er kans op zeer zware windstoten van 75 tot 100 km/u. Ook hagel en lokaal veel regen in korte tijd is mogelijk. Code oranje geldt voor de noordoostelijke helft met uitzondering van Groningen."
Media/links (58)Meldingen (21)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007