Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 18-05-2019 11:00 - 19-05-2019 22:00

Uitgegeven 18-05-2019 11:23 Update: 19-05-2019 15:05 (LT)
Een uitloper (vore) van een laag actueel over Noord-Frankrijk, later in de periode over Zuid-Duitsland, bevindt zich vanmiddag over de oostelijke helft van ons land. Op de convergentie in de vore i.c.m. de dagelijkse temperatuurstijging vanmiddag en vroeg op de avond buien met kans op onweer erbij. Zware buien zijn niet te verwachten, de onstabiliteit is bescheiden te noemen, windschering is niet noemenswaardig en in de loop van de middag volgt ook nog een hogedruk-impuls op hoogte. De buien bewegen met een zwakke bovenstroming noordwaarts, door de lage treksnelheid kan het wel lokaal even flink doorplenzen. Op de avond neemt de activiteit snel af.
Morgen overdag is de vore naar de oosterburen vertrokken maar leeft de buienactiviteit 's-middags op bij trogpassage opnieuw i.c.m. de dagelijkse gang. Ook dan lage treksnelheid en weinig schering maar is er wel meer onstabiliteit beschikbaar (tot 1000 j/kg MLCAPE op de kaarten) en zijn de buien als vandaag vooral landinwaarts actief (i.v.m. aanlandige wind over het westen).

Skywarngewijs: v.w.b. meldenswaardige zaken vooralsnog alleen schade door blikseminslag als het tot onweer komt natuurlijk. Als gezegd kan het lokaal flink regenen door de lage treksnelheid, maar wateroverlast is althans voor vandaag niet aan de orde. Voor morgen verschijnt zonodig een update.

UPDATE 18/5 16:15 - Het KNMI heeft een waarschuwing ("code geel") uitstaan: "In het zuiden van Limburg komt er de komende uren bij buien onweer voor en is er een kans op hagel."

UPDATE 19/5 11:00 - In grote lijnen kan het bericht voor vandaag blijven staan. Focus voor buienvorming is de hoogtetrog die in de KNMI guidance wordt getypeerd als "zwak" zodat net als gisteren er enige twijfel is of de buien daadwerkelijk kunnen ontstaan.

UPDATE 19/5 15:05 - Het KNMI heeft zojuist een waarschuwing ("code geel") uitgezet: "In een gebied van Flevoland naar Noord-Brabant komen lokale onweersbuien voor. Doordat de buien maar nauwelijks verplaatsen, kan er (zeer) lokaal vrij veel neerslag vallen."
Media/links (12)Meldingen (16)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007