Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 08-05-2019 08:30 - 09-05-2019 22:30

Uitgegeven 08-05-2019 08:30 Update: 09-05-2019 10:30 (LT)
Spotteractivatiebericht #564 voor 8/9-5-2019

Vandaag passeren een tweetal occlusies behorende bij een laag dat vanmiddag voor de Bretonse kust komt te liggen. In de loop van de middag wordt de tweede occlusie op de voet gevolgd door een hoogtetrog en dat is het sein voor actievere buien die van vanuit het zuidwesten in noordoostelijke richting over ons land trekken. Bij de buien kans op onweer en hagel. Op de avond loopt de activiteit terug. Sommige modellen beperken de onweerkans tot de zuidoostelijke helft maar volgens andere berekeningen geldt die kans voor vrijwel heel NL. De zwaarste, meer georganiseerde, buien zijn waarschijnlijk voor de zuiderburen, er wordt over het zuiden/zuidoosten van de Benelux meer schering en onstabiliteit berekend.
Voor morgen letten we op een laag dat vandaag min of meer over de zuidelijke kust van Engeland ontstaat en langzaam in oostelijke richting beweegt. Een uitloper ervan (vore) trekt morgen overdag vanuit het zuidwesten noordoostwaarts maar er is nog de nodige onzekerheid over de buien op de vore. Voor nu: kans op onweer over vnl. de zuidoostelijke helft op de middag en de eerste helft van de avond. Zonodig verschijnt hiervoor een update.

Skywarngewijs lijkt (althans voor NL) vooralsnog alleen (schade door) blikseminslag aandachtspunt.

UPDATE 9/5 10:00 - De onweerkansen zijn onzeker vandaag, modellen komen met uiteenlopende berekeningen. Wel zeker zijn buien vanmiddag en de eerste helft van de avond, met de meeste buien landinwaarts. Er is kans op onweer erbij, vooral over de noordoostelijke provincies waar wat meer onstabiliteit voorhanden is. Windschering is beperkt waarbij organisatie en/of extreme bijverschijnselen niet worden verwacht.
Media/links (5)Meldingen (0)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007