Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 24-04-2019 10:00 - 25-04-2019 23:00

Uitgegeven 24-04-2019 10:10 Update: 25-04-2019 13:00 (LT)
Vandaag (24 april) is de laatste van een reeks bijzonder warme april dagen. Een laag bij Ierland voert de regie over ons weer t/m morgen met vandaag aanvoer van warme lucht uit het zuiden. Remmende factor is de aanwezige bewolking zodat mogelijk het noordoosten de hoogste maxima gaat halen.
Aan het eind van de middag arriveert het koufront (een soort dubbelstructuur op de weerkaarten) over het ZW en trekt in noordelijke richting om naar verwachting rond middernacht het NO te verlaten. Op en juist voor het (grond-)koufront buien met kans op onweer, hagel en (mogelijk zware) windstoten. Als de temperaturen voldoende oplopen mogelijk al eerder een bescheiden onweerkans over het (uiterste) oosten maar lage onstabiliteit en vrij droge lucht zijn beperkende factoren. Morgenmiddag opnieuw onweersbuien die vanuit het ZW naar het NO trekken bij occlusiepassage. Ook dan kans op zware windstoten.

Hoe e.e.a vandaag uitpakt is een kwestie van nowcasten, er zijn v.w.b. de onweerkans en de intensiteit ervan de nodige onzekerheden. Sommige berekeningen laten alleen onweer ten oosten van NL zien, al dan niet op een uitgebreid buiencluster wat vanmiddag ten oosten van Luxemburg ontstaat.

Voor de Skywarn waarnemers is natuurlijk eventuele (schade door) blikseminslag weer te melden, maar vooral de windstoten verdienen extra aandacht. Bij buien voor het koufront uit geldt dat deze over een ruime laag vrij droge lucht passeren zodat het kan komen tot downbursts waarbij windstoten het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen en schade kan worden aangericht. Ook morgenmiddag kans op zware windstoten bij de buien maar dan door uitwisseling met een sterke stroming op 700hPa (zeg 3km hoogte) die vooral over de oostelijke helft berekend wordt.

UPDATE 24/4 19:20 - Het KNMI heeft een waarschuwing ("code geel") uitgezet: "Vanuit Duitsland trekt een onweersgebied met lokaal hagel en mogelijk ook windstoten tot rond 75 km/uur richting het (zuid)oosten van Nederland."

UPDATE 25/4 13:00 - De kans op onweer blijkt voor vandaag een stuk minder dan gisteren voorzien, hetzelfde geldt voor de kans op meldenswaardige windstoten (dus minstens 90 km/u). Er resteert wel een kleine onweerkans dus een enkele (aangerichte schade door) blikseminslag is niet uit te sluiten.
Media/links (8)Meldingen (5)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007