Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 02-04-2019 09:00 - 03-04-2019 20:00

Uitgegeven 02-04-2019 08:28 Update: 03-04-2019 10:00 (LT)
Een wat complexe situatie op de weerkaartjes met lagedrukkernen over de Noordzee, de noordelijkee van de UK en bij IJsland. Voor een zwak koufront uit wordt uit eerst zuidoostelijke, later zuidelijke richting onstabiele, vochtige lucht aangevoerd en ontstaat een convergentielijn waarop vooral meer landinwaarts buien. Vervolgens passeert het koufront van west naar oost vanavond gevolgd door het koufront behorende bij het voorheen "IJslandse" laag dat richting Scandinaviƫ beweegt.
Op de convergentielijn en het eerste (activerende) koufront op de middag en het begin van de avond bij buien kans op onweer en hagel. Naar verwachting is het tweede koufront wat minder actief.
Morgen occlusiepassage en zien we enkele "troglijntjes". Dan opnieuw buien met vooral op de middag kans op onweer.

In deze, voor dit jaar eerste, meer zomerse onweersetting voor onze waarnemers vooral aandacht voor (schade door) blikseminslag. Bij de buien kans op windstoten maar naar verwachting kunnen die alleen ten (zuid-)oosten van ons land het meldcriterium (90 km/u) halen. Estofex tekent hiervoor wel een Level-1 area in dat ook over het uiterste zuidoosten reikt: "A level 1 was issued for France, Benelux and Germany mainly for severe convective wind gusts."

UPDATE 2/4 14:55 - Het KNMI waarschuwt ("code geel") : "In de loop van de middag en in de avond kunnen er vooral in het zuiden en westen enkele onweersbuien voorkomen, mogelijk met hagel en windstoten."

UPDATE 3/4 10:00 - Koude bovenluchten (vooral over de westelijke helft) gekoppeld aan de dagelijkse gang en trogpassage(s) betekenen vanmiddag vnl. over het ruime zuidwesten, westen en midden kans op onweer en hagel bij de buien. Extreme toestanden worden niet verwacht zodat vooralsnog (schade door) blikseminslag enig aandachtspunt is voor onze waarnemers.
Media/links (12)Meldingen (1)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007