Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 16-03-2019 12:00 - 17-03-2019 23:00

Uitgegeven 16-03-2019 12:15 Update: 17-03-2019 11:15 (LT)
Spotteractivatiebericht #556 voor 16/17-3-2019

We bevinden ons in de warme sector van een laag met de kern momenteel bij Noord-Ierland. Er staat over de noordwestelijke helft behoorlijk wat wind met bij buien kans op zware windstoten voor de kusten, Wadden en IJsselmeer. Een interessante situatie ontstaat in de nanacht en morgen na passage van het koufront. Met enkele honderden J/Kg SBCAPE en voldoende 'bulk' shear (tot 30-35 kts) buien met kans op onweer, hagel en forse windstoten, v.w.b. de windstoten voormiddag vooral over de oostelijke helft, vanaf de namiddag vooral over de westelijke kustgebieden. Er is met de overdag voorhanden schering kans op organisatie van de buien tot multicell-niveau, zonodig verschijnt een update voor de buiensituatie morgen.

Voor de Skywarnwaarnemers is het letten op de windstoten die het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen en/of door wind veroorzaakte schade. Morgen bovendien kans op schade door blikseminslag.

Het KNMI waarschuwt ("code geel") voor vandaag: "In de westelijke en noordelijke kustgebieden komen zware windstoten voor van 75-90 km/uur. In de loop van vanmiddag en in de avond neemt de wind in het zuidwesten af. In het noordwesten en noorden echter kunnen de windstoten tot zondagochtend aanhouden, daarna neemt de wind ook daar af."

UPDATE 17/3 10:15 - Als verwacht na passage van het koufront afgelopen nacht actueel buien over ons land met korrelhagel, onweer en windstoten erbij. Met de windstoten lijkt het mee te gaan vallen, het is de vraag of vandaag het meldcriterium (90 km/u) gehaald kan worden. Over het (uiterste?) oosten de eerste helft van de middag de meest gunstige setting voor organisatie van buien met een op diverse weerkaarten zichtbare samenhang van onstabiliteit, schering en vorticiteit. Er wordt op de site lightningwizard.com op basis van GFS00z zelfs een geringe tornadoparameter (STP) berekend. Aan onze waarnemers in die regio is gepaste aandacht gevraagd.
Media/links (5)Meldingen (36)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007