Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 15-03-2019 09:00 - 15-03-2019 20:00

Uitgegeven 15-03-2019 08:50 (LT)
Rond het middaguur verlaat een actueel oostwaarts passerend warmtefront ons land over de Nld/Dld grens. Achter het front toenemende wind met vooral bij buien windstoten, de zwaarste over de noordelijke helft en westelijke kusten.
Aan het begin van de middag bereikt het koufront het noordwesten en trekt vanmiddag van noord naar zuid over NL. De buienlijn wordt smal en lijnvormig georganiseerd berekend in een setting met ruime windschering (zowel 'bulk' als 'low level'), e.e.a. kan dus tamelijk actief uitpakken!

Voor de Skywarn-waarnemers zijn dus weer de windstoten (meldcriterium minstens 90 km/u) of de daardoor veroorzaakte schade aandachtspunt. Onweer wordt bij de buien vandaag niet verwacht, er is nauwelijks onstabiliteit en naar verwachting kunnen de buien zich niet voldoende verticaal ontwikkelen (waardoor ook meteen een deel van de forse bulk shear niet mee zal wegen).

Het KNMI waarschuwt ("code geel") over het hele land m.u.v. Limburg: "Vanaf het einde van de ochtend is er vooral in het westen en noorden kans op zware windstoten tot 80, in het noorden lokaal tot 90 km/uur. Vanmiddag kunnen ook verder landinwaarts, vooral tijdens buien, lokaal zware windstoten tot ca. 80 km/uur optreden."

Media/links (6)Meldingen (0)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007