Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 13-03-2019 08:00 - 13-03-2019 22:00

Uitgegeven 13-03-2019 08:17 (LT)
Weer trekt een laag ten noorden van NL zuidoostwaarts richting Denemarken dat vanmiddag bereikt wordt. Over de noordwestelijke helft veel wind / zware windstoten. Verder de nodige buien, m.n. bij passage(s) van de bij het laag behorende back-bent occlusie. Bij de buien is onweer en hagel mogelijk. Over de zuidelijke helft in de loop van de middag en begin van de avond een gunstiger setting voor buienontwikkeling, er is meer shear beschikbaar en een extra impuls is de positie onder de bovenstroom (jetstream). Daar aldus de zwaarste buien, georganiseerd tot multicell niveau en ook weer kans op zware windstoten erbij.

Voor Skywarn zijn de windstoten opnieuw het belangrijkste punt, zeker over de noordwestelijke helft kan het meldcriterium (90 km/u) gehaald worden. Verder eventuele schade door wind of blikseminslag.

Het KNMI waarschuwt ("code geel"): "In de kustprovincies komen zware windstoten voor van 75-90 km/uur, vlak aan zee mogelijk van 90-100 km/uur. In de ochtend breiden deze zware windstoten zich verder uit over het noorden. De windstoten komen uit een westelijke richting. In de loop van de dag neemt de wind vanuit het zuidwesten, weer af."
Media/links (10)Meldingen (20)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007