Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 11-03-2019 08:45 - 11-03-2019 21:00

Uitgegeven 11-03-2019 08:40 (LT)
We bevinden ons in polaire lucht waarbij overdag over vrijwel heel NL het verschil tussen de temperatuur op meethoogte en de temperatuur op het 500hPa vlak 40°C tot 45°C bedraagt! Dat betekent de nodige buien met winterse neerslag, windstoten en onweer. Een lagedruk kern passeert vanmiddag over het (uiterste) noorden oostwaarts waardoor we opnieuw met een bijbehorend windveld te maken krijgen.

Voor de Skywarnwaarnemers zijn (naast de kans op schade door blikseminslag) opnieuw de windstoten aandachtspunt, over het hele land kan het meldcriterium (90 km/u) bereikt worden. De zwaarste exemplaren zijn voor de noordwestelijke en noordelijke kusten waar uithalen tot over 100 km/u gehaald kunnen worden.

Het KNMI waarschuwt ("code geel") voor de windstoten: "In de tweede helft van de ochtend neemt de wind toe en vooral vanmiddag kunnen er in het hele land zware windstoten voorkomen. De zware windstoten komen uit west tot noordwest en kunnen snelheden bereiken van ca. 80 km/uur, in het noordelijk kustgebied en rondom het IJsselmeer af en toe 90-100 km/uur. Aan het einde van de middag nemen de windstoten weer af."
Media/links (5)Meldingen (4)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007