Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 09-03-2019 11:00 - 10-03-2019 20:00

Uitgegeven 09-03-2019 11:00 Update: 10-03-2019 10:15 (LT)
We kunnen bijna een bericht voor de komende 10 dagen uitzetten, er heerst een westcirculatie waarin de nodige (rand-)storingen passeren met de nodige neerslag en dynamiek in het weerbeeld. Dat klinkt als veel zekerheid, maar juist door alle storingen en storinkjes is het voor zowel de weermodellen als de meteorologen bij de diverse meteoorganisaties vaak lastig om tot (meer) zekerheid of detail te komen in de verwachtingen.

Voor vandaag zaterdag 9 maart:
Voor een golvende frontale zone uit is vanmiddag de zaak onstabiel en ontstaan buien met kans op hagel en onweer erbij. Naar verwachting trekken de buien snel oostwaarts zodat kans op wateroverlast beperkt is. Uitdrukkelijk aandachtspunt is de zeer ruime windschering die is berekend (tot wel 50 kts DLS, GFS gaat zelfs nog wat verder) zodat buien kunnen organiseren, multicellen maar ook een enkele supercel zijn te verwachten, m.n. meer landinwaarts. Bij de best georganiseerde exemplaren kans op zware windstoten, mogelijk zelfs hoos/-tornadovorming.

Voor morgen zondag 10 maart:
Er geldt de nodige onzekerheid over de precieze koers en activiteit van een randstoring die zowat over het westen ONO-waarts trekt. Aan de zuidkant wordt een vrij klein maar
venijnig windveld berekend. Eerst over de zuidelijke helft van het land en later over de westelijke kustgebieden kans op zware, of zelfs zeer zware, windstoten.

Voor de Skywarn-waarnemers zijn de buien van vanmiddag in de gaten te houden, bij de meest intense cellen kans op onweer (schade door blikseminslag), zware windstoten die het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen, en als het komt tot (een) supercel(len) de mogelijke verdere extreme verschijnselen!
Voor morgen is voorzover nu bekend de wind van belang, over het zuiden kan het zelfs verder landinwaarts komen tot windstoten die het meldcriterium ruim overschrijden. Zonodig zal voor morgen nog een update geplaatst worden.

Het KNMI waarschuwt ("code geel") voor de winstoten vanmiddag: "In de middag is er, vooral bij buien, kans op zware windstoten van 75-90 km/uur uit westelijke richtingen. In de loop van de middag en vanavond neemt de wind van het westen uit af." Estofex tekent een level-1 over o.a. het oosten van NL: "A level 1 was issued across parts of the Netherlands, N Germany into Poland mainly for severe wind gusts and an isolated tornado risk."

UPDATE 9/3 11:40 - Per 09:54 is een MD uitgebracht door Estofex: "This Mesoscale Discussion was issued to highlight an augmented severe risk from the Netherlands, N-Germany to NW-Poland including the risk of severe to isolated extreme wind gusts and a few tornadoes - a strong event is possible."

UPDATE 10/3 10:15 - De hoofdrolspeler voor vandaag blijkt inderdaad het laag dat vandaag over ons land passeert. Het bevindt zich actueel over de Engelse kust en trekt uitdiepend oostwaarts, de kern ervan zal naar verwachting tegen de avond het land over de NL/Dld grens verlaten. Aan de zuidwestkant van het laag een relatief klein maar intens windveld met zware tot zeer zware windstoten. Het eerst krijgt het zuidwesten en zuiden ermee te maken, erna ook de westelijke kusten.
Tegen de avond over het noordwesten en noorden passage van achtereenvolgens een trog en erna een occlusie behorend bij een storing op dat moment ten oosten van Schotland. Hierbij toename van de buienactiviteit met kans op korrelhagel en onweer en opnieuw zware windstoten voor de genoemde (kust-)gebieden.

Skywarn aandachtpunten: vanmiddag kans op westerstorm voor het zuidwesten, en over het hele zuiden kans op windstoten die het meldcriterium (90 km/u) ruim (!) kunnen overschrijden. Voor de namiddag en avond voor het noorden en noordwesten windstoten die het meldcriterium kunnen halen en verder bij de buien (schade door) blikseminslag. ATTENTIE: sommige weermodellen berekenen wel erg zware windstoten ook landinwaarts tot wel >110 km/u en voor Zeeland > 130 km/u. Dit kan voor verkeersdeelname en waarnemers die er op uitgaan tot gevaarlijke situaties leiden - gepaste aandacht voor de veiligheid is nodig!

Het KNMI waarschuwt ("code ORANJE") voor de windstoten: "Vanmiddag komen er in het westen en zuiden van het land (provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg) zeer zware windstoten voor van 100-110 km/uur, langs de zuidwestkust mogelijk tot 120 km/uur. Later vanmiddag neemt de wind in het zuiden af, vanavond echter kunnen er langs de kust en boven het IJsselmeer geleidelijk wederom zware windstoten van 80-100 km/uur optreden."
Media/links (37)Meldingen (62)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007