Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 03-03-2019 18:00 - 04-03-2019 18:00

Uitgegeven 03-03-2019 12:26 (LT)
In 2019 tot nu vnl. spotterberichten over winterse perikelen en/of windstoten in het windveld van storingen, maar nu staat een convectieve setting in de verwachtingen. Een randstoring aan de zuidkant van een omvangrijk lage drukgebied over de oceaan ligt momenteel in de omgeving van Ierland en trekt verder uitdiepend in noordoostelijke richting naar Denemarken waar het maandagmiddag verwacht wordt. In de nacht van zondag naar maandag passage van het bijbehorende golvende koufront gevolgd door passage van een back-bent occlusie. Bij de golf aanvoer van zachtere lucht onderin waarbij op en na het koufront op hoogte koudere lucht wordt aangevoerd. De combi van forcering, toenemende onstabiliteit, sterke stroming op 850hPa en ruim berekende windschering (vooral LLS) betekent pittige buien met zware windstoten en enige kans op hagel en onweer erbij. De ligging van het koufront t.o.v. de hoogtestroming geeft kans op vorming van boogsegmenten, maar ook achter het front waar parameters regionaal gunstig overlappen is verdere organisatie van buien mogelijk. Na passage van de bb-occlusie neemt de activiteit aan het begin van de middag af.

Voor de Skywarn-waarnemers zijn vooral de windstoten aan de orde, deze kunnen over heel NL het meldcriterium naderen en (zeker over de kustgebieden) overschrijden. Schade door wind en, bij onweer, blikseminslag zijn verdere aandachtspunten.

Het KNMI waarschuwt ("code geel"): "Vanaf maandagochtend kunnen er in het gehele land zware windstoten voorkomen van 75-90 km/uur, in de kustgebieden tot 100 km/uur. In de loop van de middag neemt de wind langzaam af." Estofex komt met een level-1 over o.a. heel NL: "A level 1 was issued across N France and Belgium/Netherlands mainly for severe wind gusts and a tornado risk."

De windstoten zijn een zorg voor de carnavalsoptochten, het lijkt momenteel voor maandagmiddag nog mee te vallen, maar voor bestuurders van carnavalswagens die in de ochtend al op pad moeten om te verzamelen en op te stellen is oppassen geboden!
Media/links (16)Meldingen (18)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007