Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 09-02-2019 00:00

Uitgegeven 09-02-2019 10:47 Update: 09-02-2019 12:25 (LT)
We bevinden ons in de warme sector van een laag ten noorden van Schotland met een actuele kerndruk van 963hPa. Dit laag trekt langzaam ONO-waarts richting Scandinaviƫ waarbij het noordwesten van NL vandaag overdag in toenemende mate te maken krijgt met het bijbehorende windveld. Voor het (uiterste) noordwesten komt het mogelijk tot een ZW-storm, over de hele noordwestelijke helft zijn zware windstoten aan de orde. Vanaf de namiddag neemt de wind af.

Skywarngewijs dus m.n. aandacht voor de windstoten die aan en over de kustgebieden, Wadden en ook meer landinwaarts over de NW-helft het Skywarn meldcriterium (90 km/u) kunnen halen en overschrijden, en/of de daarbij optredende schade.
Buien in de warme sector zijn over zuid-NL mogelijk tot multicell niveau georganiseerd, de KNMI guidance noemt een onweerkans, die we actueel niet in het weerbeeld terugzien en waarvoor de aanwijzingen in de modellen bescheiden zijn. Mocht het komen tot onweer dan natuurlijk eventuele schade door blikseminslag direct melden.

Het KNMI waarschuwt ("code geel"): "In het noorden en westen en lokaal ook in het midden komen zware windstoten tot ongeveer 80 km/uur voor, in het noordwestelijk kustgebied tot ca. 90 km/uur. De richting is zuidwestelijk. Later in de middag neemt de wind af."

UPDATE 9/2 12:25: Het KNMI heeft de waarschuwingen voor zware windstoten uitgebreid tot over Overijssel en Gelderland.
Media/links (10)Meldingen (23)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007