Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 30-01-2019 00:00

Uitgegeven 30-01-2019 00:50 (LT)
Op de weerkaarten een occlusie ten westen van NL waarop een trog inloopt. Dit front ligt aanvankelijk min of meer stationair over zee op nadering van een laag dat vanuit Frankrijk oostwaarts naar oost-Belgie trekt. Het laag met de daarbij behorende occlusie trekt vervolgens over oost-NL noordwaarts waarbij de eerst genoemde occlusie van zuidwest naar noord over ons land passeert. Op beide occlusies neerslag in de vorm van sneeuw.
Na passage van deze systemen bereikt zachtere lucht ons vanuit het westen (wellicht m.u.v. het uiterste noordoosten) en gaat de neerslag over in natte sneeuw of regen, over zee is de zaak onstabiel genoeg voor buien met winterse neerslag met een kleine onweerkans.

Skywarn meldingen kunnen ingediend worden bij schade door het winterse weer, bijvoorbeeld door gladheid. Zware sneeuwval wordt niet verwacht - het Skywarn meldcriterium daarvoor bedraagt 200 meter zicht of minder. Mocht een enkele onweersbui morgen de westelijke kusten bereiken is (schade door) bliksem aandachtspunt.

Het KNMI waarschuwt ("code geel") voor gladheid over heel NL: "In de loop van de nacht of in de vroege ochtend bereikt een zone met sneeuw het zuidwesten en zuiden van het land. Overdag trekt de sneeuw langzaam naar het oosten en noorden. De sneeuw wordt pas in de loop van de middag in het noorden en noordoosten verwacht. Ten gevolge van de sneeuw is er kans op gladheid."
Media/links (8)Meldingen (4)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007