Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 27-01-2019 00:00 - 28-01-2019 00:00

Uitgegeven 27-01-2019 12:45 (LT)
Een laag momenteel over zee noordnoordwestelijk van NL met een kerndruk van 975 hPa trekt langzaam opvullend zuidoostwaarts en arriveert in de loop van de avond over het noorden van NL. Op de weerkaarten zien we de isobaren westelijk en zuidwestelijk van het laag dicht bij elkaar liggen en betekent veel wind vanaf het begin van de avond t/m de nanacht op maandag. De doorstaande wind is naar verwachting niet voldoende voor storm (10 minuten gemiddelde van 9Bft nodig) maar worden wel windstoten tot 100 km/u verwacht voor de zuidwestelijke kustgebieden en daarna, de komende nacht, aan de noordwestelijke kusten.
Verder is vermeldenswaard de neerslagzone bij de occlusiepassage vannacht en morgen voormiddag, brengt voor onze zuiderburen in het uiterste oosten en de Ardennen sneeuw, misschien dat ook het uiterste zuiden van ons land (m.n. de Limburgse hoogten) hiermee te maken krijgt. Bij buien op maandag bescheiden kans op winterse neerslag en een enkele slag onweer.

Skywarngewijs dus m.n. de windstoten in het oog houden, het meldcriterium (90 km/u) kan over de genoemde gebieden en tijden worden overschreden.

Het KNMI waarschuwt ("code geel"): "Vanaf het begin van de avond komen er in het zuidwesten van het land zware windstoten voor. Landinwaarts van 75-90 km/uur, aan zee van 90-100 km/uur. De wind is eerst west, in de nacht naar maandag noordwest. Later in de nacht en maandagochtend vroeg kunnen er ook in het noordwestelijk kustgebied tijdelijk zware windstoten voorkomen van 75-90 km/uur."
Media/links (3)Meldingen (22)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007