Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 22-01-2019 00:00 - 23-01-2019 00:00

Uitgegeven 22-01-2019 10:09 Update: 23-01-2019 21:00 (LT)
Een sneeuwzone (actueel over het westen van het land) verbonden aan een occlusiepassage trekt van west naar oost, naar verwachting zal het front de komende nacht stagneren (als dan niet over oost-NL). Het sneeuwdek zal voor de westelijke helft van tijdelijke aard zijn door het binnen stromen van zachtere lucht vanaf zee, voor de oostelijke helft worden temperaturen rond of misschien net onder nul verwacht. De lucht achter het front is onstabiel met vooral over zee kans op buien met een bescheiden onweerkans, e.e.a. dus mogelijk ook van toepassing voor de westelijke/noordwestelijke kusten.
De komende nacht is er vooral over het westen kans op mist. Een ander punt van aandacht is de vorming van een kleine storing over NW-Frankrijk of het westen van Belgiƫ dat door sommige berekeningen wordt voorzien, timing en lokalisatie zijn echter onzeker. Mogelijk brengt dit nog sneeuw over het zuidwesten en/of zuiden van NL.

Voor wat betreft Skywarn geldt dat echt extreme verschijnselen momenteel niet verwacht worden maar gezien de mogelijke impact op weg-/spoor- en zelfs vliegverkeer wordt toch de nodige aandacht gevraagd van onze waarnemers. Zware sneeuwval wordt niet verwacht maar mocht het toch flink sneeuwen geldt voor een zware sneeuwval melding een zicht van 200 meter of minder. Dat is minder dan het zo lijkt, zorg dus voor een precieze afstandsbepaling. Verder kans op dicht mist (meldcriterium 100 meter zicht of minder) de komende nacht. Voor vooral de NW kusten een kleine onweerkans met dus kans op (schade door) blikseminslag.
Buiten bestek maar wel belangrijk is natuurlijk het oppassen bij eventuele gladde wegen.

Het KNMI waarschuwt ("code geel"): "Een gebied met sneeuwval boven het uiterste zuidwesten breidt zich tot halverwege de middag over het hele land uit. Er vormt zich in totaal een sneeuwdek van 1-3 cm, vooral in het oosten mogelijk iets meer. In de loop van de middag en avond wordt het in het westen en midden overwegend droog, in het oosten kan vanavond nog sneeuw vallen. Het kan na de sneeuwval wel lokaal glad blijven door sneeuwresten en later door bevriezing van natte weggedeelten."

UPDATE 23/1 21:00 - Het KNMI heeft de waarschuwing ("code geel") voor lokaal gladde wegen i.v.m. sneeuw resten en/of opvriezing verlengd tot aan vrijdagmiddag.
Media/links (14)Meldingen (10)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007