Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 13-01-2019 00:00

Uitgegeven 13-01-2019 12:43 (LT)
Een laag nabij Denemarken trekt oostwaarts naar de Baltisch Zee. Het koufront is op de weerkaarten aanvankelijk te zien als een dubbelstructuur waarbij het front op hoogte v.w.b. NL in de namiddag wordt gevolgd door het grondfront dat van NW naar ZO trekt en aan het eind van de avond ons land verlaat. Er komt de nodige wind te staan met bij de buien op en juist na het front zware windstoten. Die buien verdienen de nodige aandacht, er is weliswaar slechts marginale onstabiliteit beschikbaar maar met ruim berekende windschering en de linkeruitgang van de jet nabij is organisatie niet uit sluiten.

Voor de Skywarn waarnemers zijn vooral de windstoten aandachtspunt, aan de noordwestelijke en noordelijke kustgebieden, Wadden en IJsselmeer kan het Skywarn meldcriterium (90 km/u) gehaald en overschreden worden. Bij de buien op en na het front verder een (heel bescheiden) onweerkans, met dus kans op (schade door) blikseminslag.

Het KNMI waarschuwt ("code geel") voor de windstoten: "In de loop van de middag en in het eerste deel van de avond is er vooral tijdens buien kans op zware windstoten tot rond 90 km/uur in het noordelijk kustgebied, verder landinwaarts tot ongeveer 80 km/uur. De zware windstoten komen uit een noordwestelijke richting." Estofex tekent een level-1 in over Duitsland en (uiterst) oost-NL: "A level 1 was issued across most of Germany and Benelux mainly for severe wind gusts. A low-end tornado risk exists."
Media/links (3)Meldingen (3)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007