Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 15-12-2018 00:00 - 16-12-2018 00:00

Uitgegeven 15-12-2018 16:47 Update: 15-12-2018 10:45 (LT)
Een laag momenteel ten zuiden van Ierland trekt NO-waarts en komt vanavond over het midden van de UK te liggen. Een bijbehorend front (occlusie) bereikt in de loop van vanavond het zuidwesten. Gekoppeld aan de occlusie een zone met winterse neerslag, sneeuw gevolgd door regen maar ook kans op ijsregen en ijzel. Tijdens passage neemt de neerslagzone langzaam in betekenis af en zal aan het begin van de zondagmiddag noordoost-NL verlaten hebben.
Vooafgaand aan de sneeuwval over het zuidwesten kans op ijsregen (bevroren regendruppels), en na de sneeuwval over heel NL een bescheiden kans op lichte ijzel (onderkoelde regen die aanvriest). Gladheid en overlast voor het wegverkeer worden verwacht.

Aan de Skywarn-waarnemers de oproep om ijzel en/of ijsregen bij waarneming direct te melden, timing, locatie en intensiteit van deze fenomenen zijn door meteorologen moeilijk in te schatten en dus zijn jullie meldingen van extra belang!

Het KNMI waarschuwt ("code geel"): "In de tweede helft van de avond valt er in het zuidwesten (natte) sneeuw, mogelijk ijsregen. Komende nacht breidt de sneeuw zich noordoostwaarts uit over de rest van het land. Er kan een sneeuwdek ontstaan van 1-3 cm, lokaal meer, met gladheid als gevolg. In het zuidwesten gaat de sneeuw vannacht over in regen of motregen en verdwijnt de gladheid".

UPDATE 16/12 10:45 - Het KNMI waarschuwt ("code geel") nog tot 12:00 voor gladheid: "Gladheid door sneeuwresten en lokaal IJZEL. Met uitzondering van de provincie Zeeland is het op veel plaatsen glad door sneeuwresten. In het oosten en noordoosten komt lokaal IJZEL voor."

UPDATE 16/12 13:30 - Het KNMI waarschuwt ("code geel") nog tot middernacht voor gladheid en dichte mist: "In het noorden en oosten van het land is het op veel plaatsen glad door sneeuwresten en lokaal ijzel of lichte sneeuw. Van het zuidwesten loopt de temperatuur verder op en verdwijnt de gladheid. In het westen en midden van het land komt (mogelijk de rest van de dag) lokaal dichte mist voor".
Media/links (13)Meldingen (20)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007