Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 09-08-2018 00:00

Uitgegeven 09-08-2018 09:08 Update: 09-08-2018 23:45 (LT)
Bespreking: Een interessante maar mogelijk explosieve dag, helaas nu erg weinig tijd voor bespreking dus moet het kort. Het koufront dat gisteren passeerde ligt momenteel over het westen van Duitsland. Een laag boven Frankrijk trekt NNO waarts en diept onder invloed van een hoogtrog en een gunstige positie t.o.v. de jet verder uit. Dit veroorzaakt vanmiddag een golf in het koufront waardoor dit als een warmtefront weer westwaarts ons land nadert.
De belangrijkste 2 scenario's voor vandaag zijn aldus:
1) In de warme lucht oostelijk bij de golf ontstaat een setting met voldoende CAPE en ruime waarden voor DLS en LLS. Buien die ontstaan kunnen verregaand organiseren tot supercells en mogelijk later lijnvormig. Dat betekent kans op alle hierbij behorende bijverschijnselen, de vraag is alleen of de warme lucht ver genoeg westelijk kan komen, zo nee, dan zijn deze systemen voor de oosterburen. In de grensstreken is het i.i.g. van belang dit in de gaten te houden.
2) De belangrijkste berekeningen laten het laag een iets meer westelijk traject volgen dan voorheen werd voorzien en het bovendien verder uitdiepen. Hierbij wordt veel wind berekend aan de west- en zuidkant van het laag, met kans op zware windstoten over vrijwel heel NL en voor het noordwesten en Wadden misschien zelfs een zomerstorm. Hierbij de kanttekening dat hoe verder westelijk het traject uitvalt hoe meer kans er is dat ook oost-NL met de buien genoemd onder 1 te maken kan krijgen.
3) Verder al eerder onweerkansen over het zuidoosten en later in de neerslagzone behorend bij het laag.

Aandachtspunten Skywarn-waarnemers: In ieder geval de kans op zware windstoten (meldcriterium minstens 90 km/u) en storm, in het huidige seizoen en na de droogte is kans op schade door vallende bomen en takken extra groot. Verder bij de eerste buien over het ZO en later bij de golf kans op intens onweer, schade door blikseminslag, zware windstoten, grote hagel (meldcriterium stenen of gesloten dek van minstens 2cm) en veel neerslag op korte tijd.

Waarschuwingen: Actueel geeft het KNMI een Code Geel voor de windstoten over heel NL en voor onweer over Zuid-Limburg: "Vanochtend passeren enkele onweersbuien de provincie Limburg. Er is kans op hagel en windstoten van 60-75 km/u. Vanavond kunnen er in het gehele land zware windstoten voorkomen tot ca. 80 km/uur, in het noordwesten en noorden van het land tot ca. 90 km/uur, op het IJsselmeer en in het Waddengebied tot ca. 100 km/uur." Estofext geeft een level-2 (met eromheen een level-1) over o.a. oost-NL: "A level 2 was issued across eastern France, Benelux, and north-west Germany mainly for severe wind gusts, excessive rain, and to a lesser extent tornadoes and large hail".

UPDATE 9/8 09:45: Het KNMI heeft de Code Geel voor onweer uitgebreid naar Brabant en Gelderland.

UPDATE 9/8 13:00: het KNMI heeft een Code Oranje uitgegeven voor zware windstoten over het westen en noordwesten.

UPDATE eerder bericht #520 per 9/8 23:45 - Het KNMI heeft Code Oranje ingetrokken. Er geldt nog wel een Code Geel over het noorden voor windstoten tot 80 km/u.
Het kwam over NL niet tot extreem weer op grotere schaal, al was er her en der wel sprake van wateroverlast en schade door blikseminslag. Te Lelystad werd een windstoot van 102 km/u gemeten.
Media/links (13)Meldingen (10)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007