Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 07-08-2018 00:00 - 08-08-2018 00:00

Uitgegeven 07-08-2018 14:18 Update: 07-08-2018 19:00 (LT)
Spotteractivatiebericht #519 voor 7/8-8-2018: De kern van het hogedrukgebied actueel over Polen komt in de loop van de periode verder oostelijk te liggen waardoor "oceaan-invloed" aan kracht wint. Tussen het hoog en lagedruk ten noordwesten op de oceaan stroomt vanuit het zuiden (nog) warme(re) lucht toe. Het betekent voor vandaag weer een warme dag op het niveau van 26 en 27 juli jl. en over het zuidoosten de 27e (!) dag van de hittegolf aldaar.
De aanval op de hitte wordt echter ingezet waarbij het over de oostelijke helft niet in een keer zal gebeuren, daar zal het naar verwachting pas donderdag echt lukken.
Vandaag nadert vanuit het zuidwesten een thermisch laag dat wordt ingelopen door een trog op hoogte. Voor zowel het aanvoertraject als NL geldt dat er een dikke laag erg warme en droge lucht aanwezig is zodat er aanvoer van vocht en een duidelijke forcering nodig is om buien vanaf de grond te laten ontstaan. Omdat de hoogtetrog langzaam opvult (en dus in betekenis afneemt) bij het naderen van ons land zullen de buien waarschijnlijk alleen kunnen ontstaan over Frankrijk en mogelijk ZW-Belgiƫ. E.e.a. betekent de volgende onweerkansen:
- (restanten van) eerder zuidelijke gevormde buien bereiken ons, waarschijnlijk dan hoog gebaseerd;
- er ontstaan onweersbuien op hoogte (wolkenbasis op ongeveer 2,5km hoogte)
- onweersbuien ontstaan alsnog door forcering door outflow van buien ten zuiden - voorwaarde is dan wel dat het tot behoorlijke complexen over Belgiƫ komt.

De buienactiviteit houdt aan tot de vroege woensdagochtend (over het noorden). Morgen passeert een koufront van west naar oost ons land maar dat lijkt een niet erg actief gebeuren te worden.

Aandachtspunten Skywarn-waarnemers: bij deze hoge wolkenbasis en de (erg) droge lucht eronder kans op downbursts met zware windstoten als op 26 juli - dus schade door windstoten. Verder natuurlijk kans op veel neerslag op korte tijd en (schade door) blikseminslag. Dit laatste in het bijzonder want met de erg droge natuur en de kans dat neerslag deels verdampt zijn natuurbranden door blikseminslag denkbaar!

Waarschuwingen: Het KNMI heeft nog tot a.s. donderdag 06:00 de waarschuwing ("code geel") voor hitte uitstaan; "Voor de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg is het Nationale Hitteplan van het RIVM actief en is code geel van kracht". De Estofex forecast ziet beduidend meer kans op extreem weer en komt met een level-2 en -1 over (o.a.) een groot deel van NL: "A level 2 was issued for France, Belgium, the Netherlands and NW Germany mainly for severe wind gusts, large hail and tornadoes".

UPDATE 7/8 19:00 - Het KNMI heeft een waarschuwing ("code geel") uitgezet over heel NL: "Vanavond en vannacht is er in het hele land kans op een onweersbui, mogelijk met (zware) windstoten van 60-80 km/hr".
Media/links (13)Meldingen (49)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007