Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 30-07-2018 00:00 - 31-07-2018 00:00

Uitgegeven 30-07-2018 16:37 (LT)
Spotteractivatiebericht #518 voor 30/31-7-2018: In de namiddag en vanavond eerst over het zuidwesten en later ook de overige westelijke kustgebieden vorming van buien waarbij kustconvergentie een rol speelt. Hierbij geldt m.n. de eerste uren kans op onweer en hagel.
Onder regie van, en behorende bij, lage druk ten zuiden van IJsland passeert een op zich weinig actief koufront met er vooruit convergentie in een lagedrukuitloper, morgen van west naar oost ons land. Tijdens de passage geldt invloed van een trog op hoogte over de noordelijke helft en loopt voor het front uit over de oostelijke helft de temperatuur nog flink op. Als deze factoren v.w.b. timing en positie op de juiste manier samenvallen (er is onzekerheid in de verwachtingen en besprekingen) bestaat over de noordoostelijke provincies vanaf - zeg - het middaguur kans op vorming van zware onweersbuien met kans op hagel en windstoten. Bij de dan voldoende onstabiliteit en berekende waarden voor windschering (DLS) is organisatie tot potente multicellen of zelfs een supercell mogelijk. De kans dat deze buien daadwerkelijk ontstaan is niet groot maar aandacht hiervoor is gezien de mogelijke extreme bijverschijnselen gepast!

Aandachtspunten Skywarn-waarnemers: Voor alle onweerkansen natuurlijk (schade door) blikseminslag en veel neerslag op korte tijd. Over het noordoosten kans op grote hagel (meldcriterium stenen of gesloten dek van minstens 2cm) en zware windstoten al wordt hiervan niet verwacht dat het meldcriterium van 90 km/u gehaald wordt.

Waarschuwingen: Estofex komt met een level-1 over het noordoosten in de forecast geldig tot morgenvroeg 08:00lt (!): "A level 1 was issued across E Netherlands, W Germany and W Denmark mainly for large hail and tornado chances."
Media/links (11)Meldingen (2)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007