Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 27-07-2018 00:00 - 28-07-2018 00:00

Uitgegeven 27-07-2018 14:20 Update: 28-07-2018 14:30 (LT)
Spotteractivatiebericht #517 voor 27/28-7-2018: Afnemende invloed van hogedruk over Scandinavie betekent dat we met meer typische NL-zomertaferelen te maken krijgen, e.e.a. onder aansturing van lage druk (momenteel) ten westen van de UK. Vanaf begin van de avond tot morgenavond passeren achtereenvolgens een vore, direct erna een koufront en daarna een occlusie van ZW naar NO over NL. Dat betekent afkoelen na een paar bijzonder warme dagen, op moment van dit schrijven staat er alweer per 13:30 een 37.5grC op de kaart te Westdorpe! Laten we de buienkansen eens op volgorde van tijd "afpellen":

1) Er is een erg kleine (!) kans dat er vanmiddag/vanavond nog buien landinwaarts ontstaan, er is weer een CAP op +/- 600hPa en de lucht onderin is in principe veel te droog. Toch noemen we deze kans, we hebben immers de afgelopen twee dagen kunnen zien wat dit type pulse buien met een hoge basis en een pak droge lucht eronder kunnen aanrichten.
2) Op (convergentie in) de vore is niet veel buienactiviteit voorzien maar onweersbuien zijn zeker mogelijk, eerst over het zuidwesten. Echter geldt morgen v.w.b. de timing dat over het noordoosten eerst de temperatuur nog flink kan oplopen, daar dan morgenmiddag de zwaarste buien juist voor het koufront uit bij MLCAPE > 1500 J/Kg.
3) Dan op het front een regenzone met daarin opgenomen onweerscellen, ook weer single cells maar nu met een wat lagere basis.
4. Op de occlusie opnieuw onweerkansen en dan is meer (multicell-) organisatie mogelijk gezien de toegenomen windschering. Over de westelijke helft profiteren de buien van nabijheid van een hoogtetrog terwijl over de oostelijke helft hogedruk-invloed kan tegenwerken. Naar verwachting neemt de activiteit op de occlusie dus af bij het verder noordoostwaarts trekken.

Skywarn aandachtspunten: Bij alle buien voor het koufront uit aandacht voor downbursts en (schade door) windstoten. Over het noordoosten morgenmiddag kans op hagel en veel neerslag op korte tijd. En uiteraard in het algemeen kans op (schade door) blikseminslag.

Waarschuwingen: Het KNMI heeft een Code Geel voor onweer uitstaan over Zeeland: "Onweersbuien, mogelijk met windstoten rond 70 km/u." Verder staat natuurlijk nog Code Oranje over heel NL uit voor de hitte (voor de Wadden is dit een Code Geel). Estofex komt met een level-2 (met een level-1 eromheen) over o.a. de hele zuidwestelijke helft van NL: "A level 1 and level 2 are issued for Belgium and parts of the Netherlands mainly for severe convective wind gusts."

UPDATE 28/7 09:30 - Het KNMI waarschuwt ("code geel") voor onweer vanmiddag over heel Nederland: "Kans op onweersbuien met windstoten rond 60 km/uur, hagel en veel neerslag in korte tijd." De waarschuwingen voor hitte gelden nog tot 10:00.

UPDATE 28/7 14:30 - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing voor onweer voor de Wadden en het IJsselmeer gebied uitgebreid met kans op waterhozen nadat deze zijn waargenomen o.a. bij Terschelling en de Houtribdijk.
Media/links (23)Meldingen (80)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007