Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 25-07-2018 00:00 - 26-07-2018 00:00

Uitgegeven 25-07-2018 10:03 Update: 26-07-2018 11:45 (LT)
Spotteractivatiebericht #516 voor 25/26-7-2018: De afgelopen uren trokken op enige hoogte gevormde buien vanuit Belgiƫ ons land binnen met zelfs af en toe onweer erbij. Het zal voor de betreffende regio een welkome verfrissing zijn (geweest), de buien nemen langzaam in activiteit af.
Vanmiddag is er vooral over de oostelijke helft een bescheiden kans op enkele warmte-onweders, als het lukt om een inversie ("CAP") aanwezig tussen 550-600hPa te doorbreken kan bui zo'n flink uithalen met onweer en hagel. Er is amper stroming zodat lokaal veel neerslag kan vallen. De grootste buienkans is voor de uiterst oostelijke gebieden en bij de oosterburen waar wat meer onstabiliteit beschikbaar is.
Morgen gelden deze kansen voor het hele land, dan met een zwakkere inversie en meer onstabiliteit.

Voor Skywarn zijn (schade door) blikseminslag en mogelijk zeer lokaal veel neerslag de aandachtspunten. Voor heel NL geldt vandaag en morgen weerwaarschuwing "code oranje" i.v.m. de hitte.

UPDATE 26/7 11:45 - de gistermorgen in bericht #518 beschreven onweerskans voor de uiterst oostelijke grensgebieden bleek gegrond, Enschede e.o. en het zuiden van Limburg kregen te maken met de bijna stationaire buien met wateroverlast tot gevolg. In de directe omgeving van Enschede zou zelfs 65mm in een uur gevallen zijn!
Voor vandaag met wat meer onstabiliteit en minder capping kans over heel NL voor enkele buien van dit (pulse-)type, al zullen de buien nu wel traag verder trekken door iets meer stroming in de bovenlucht.
Extra aandacht geldt voor de zuidelijke provincies, boven NW-Frankrijk ontstaat een thermisch laag dat later vandaag de buienkans over zuid-NL kan vergroten. Daar dus de meeste kans op buien. Voor heel NL geldt dat bij de zwaardere exemplaren kans is op onweer, hagel, lokaal veel neerslag en windstoten.

Voor de Skywarn-waarnemers zijn schade door blikseminslag, lokale wateroverlast en de hagel de aandachtspunten vandaag. De hagel kan het meldcriterium (minstens 2cm grootte van de stenen of dikte van een gesloten dek) halen, van de windstoten wordt dat niet verwacht (meldcriterium 90 km/u of meer).

Weerwaarschuwingen: Het KNMI waarschuwt ("code geel") voor onweer over Brabant en Limburg: "Lokaal onweersbuien met kans op hagel tot 2 cm en windstoten tot 60 km/uur". Verder geldt natuurlijk nog de code oranje voor de hitte over heel NL, m.u.v. de Wadden waarvoor code geel is uitgegeven.
Media/links (24)Meldingen (96)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007