01/02/2023 (niet ingelogd)

Spotterbericht 797

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig18-01-2023 15:00 - 19-01-2023 20:00
Uitgifte18-01-2023 14:30

Op woensdagmiddag en -avond oostwaartse passage van een laag juiste ten noorden van ons land, en dat is niet zomaar een laag maar een heuse 'polar low', frontloos en met een relatief warme kern. Aan de west tot zuidzijde van het laag veel wind en met de grote verticale temperatuurverschillen veel buien met kans op (natte) sneeuw, korrelhagel en onweer.  Er worden zware windstoten verwacht tot in de loop van woensdagavond en dan m.n. over het noordwesten en (uiterste) noorden/Wadden. De nadruk v.w.b. de neerslag is voor de avond en de nacht naar donderdag en die neerslag is naar verwachting vooral voor het midden en zuiden. Of het komt tot gladheid of een sneeuwdek is maar  zeer de vraag omdat aan zuidwest-/zuidzijde van het laag de wind aanlandig (van over zee) wordt waardoor de temperatuur naar verwachting boven nul blijft (tenzij tijdelijk in zware winterse neerslag), e.e.a. misschien m.u.v. het uiterste zuidoosten.

Morgen, donderdag 19 januari, kan in de nanacht/vroege ochtend wellicht de temperatuur alsnog dalen, zeker over de oostelijke helft. Dan later op donderdag trogpassage van west naar oost, met ook dan weer soms felle buien op de middag en avond, met een grotere kans op winterse neerslag en ook weer kans op onweer erbij.

Daarna kunnen we ons opmaken voor een volgend laag dat vanuit het noorden nadert - misschien nog een polar low!

V.w.b. de Skywarn meldingen aandacht vooral voor de zware windstoten die over de genoemde gebieden het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen en overschrijden. Bij onweer weer de evt. schade door blikseminslag. De winterse neerslag en/of gladheid zijn niet relevant v.w.b. het meldsysteem, maar wel eventuele schade door gladheid (dat zal vaak om verkeersongevallen gaan) melden.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "In het Waddengebied komen tussen 15 uur vanmiddag en 20 uur vanavond plaatselijk zware windstoten rond 90 km/uur voor, vooral tijdens buien. De windstoten komen uit zuidwest tot west.
Komende nacht en donderdagochtend is er m.u.v. het westen en noorden kans op plaatselijke gladheid door hagel- en sneeuwbuien, na de buien ook door bevriezing van natte wegen. In Limburg kan 1-3 cm sneeuw vallen. Deze gladheid verdwijnt donderdagochtend rond 10 uur."

Actueel satellietbeeld, met buienstraten aan de west- en zuidwestkant:

Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade) | Winterse neerslag/gladheid

Media (5)Meldingen (1)Sluiten