01/02/2023 (niet ingelogd)

Spotterbericht 791

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig18-12-2022 15:00 - 19-12-2022 04:00
Uitgifte18-12-2022 11:44

+ + + Potentieel gevaarlijke weersomstandigheden worden verwacht + + +

Na een nacht met op uitgebreide schaal matige, lokaal strenge vorst komt vandaag aan een winterse periode een eind. De invloed van lage druk op de oceaan neemt toe en vanaf de tweede helft van de middag krijgen we te maken met de bijbehorende fronten. De aan het warmtefront verbonden neerslagzone levert op grote schaal gladheid op, eerst door kans op ijzel waarbij de temperatuur nog rond of maar net boven de nul graden ligt, later en voornamelijk door regen die op de bevroren grond opvriest. De neerslagzone trekt van zuidwest naar noordoost en zal naar verwachting tijdens de eerste uren van de nacht het land over het noordoosten verlaten.

Ter illustratie twee Harmonie 06z berekeningen voor 19:00LT m.b.t. neerslagsoort en tempratuur op 2 meter hoogte (bron Weerplaza):

V.w.b. de Skywarn-meldingen: gladheid en opvriezende regen zijn geen onderdeel van het meldsysteem maar (het vallen van) ijsregen (bevroren regendruppels) en ijzel (onderkoelde regen die op alle objecten meteen bevriest) wel! Alleen melden als het vallen ervan waargenomen wordt of is. Raadpleeg zonodig het Factsheet IJzel/IJsregen voor alle info over deze neerslag en het melden ervan.
Verder graag ook waargenomen schade door gladheid (zal vaak verkeersongevallen betreffen) direct melden!   

Het KNMI waarschuwt voor ijzel en gladheid, code ORANJE: "Vanaf het eind van de middag trekt een neerslaggebied van zuidwest (Zeeland) naar noordoost (Groningen) over het hele land. Aan de voorzijde van dit gebied kan het verraderlijk glad worden door ijzel en/of neerslag op een bevroren ondergrond. De gladheid kan enkele uren aanhouden."

Gevaarlijke situatie wordt verwacht | Winterse neerslag/gladheid

Media (13)Meldingen (75)Sluiten