02/02/2023 (niet ingelogd)

Spotterbericht 790

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig15-12-2022 14:00 - 16-12-2022 11:00
Uitgifte15-12-2022 14:10
Update15-12-2022 22:10

We hebben momenteel te maken met een winterse periode waaraan in de loop van zondag een einde komt als zachtere lucht opdringt. Maar nu dus winters weer wat aanleiding is van het eerste winterse spotterbericht van dit seizoen.

Vanmiddag bereikt een trog het noordwesten en beweegt vanavond/vannacht zuidoostwaarts om morgen vroeg ons  land te verlaten. Op de trog neerslag, geen grote hoeveelheden en ook nog eens tijdens passage over ons land afnemend. Echter berekenen fijnmazige modellen als Harmonie en ICON hierbij kansen op ijsregen en ijzel en met de bevroren ondergrond levert dat meteen lokaal gevaarlijke gladheid op. Dit (dus) vooral over de noordwestelijke helft maar later ook verder zuidoostelijk.

V.w.b. de Skywarn-meldingen: gladheid is geen onderdeel van met meldsysteem maar (het vallen van) ijsregen (bevroren regendruppels) en ijzel (onderkoelde regen die op alle objecten meteen bevriest) wel! Alleen melden als het vallen ervan waargenomen wordt of is.
Verder graag ook waargenomen schade door gladheid (zal vaak verkeersongevallen betreffen) direct melden!We moeten misschien nog wennen aan dit soort perikelen, raadpleeg zonodig het Factsheet IJzel/IJsregen voor alle info over deze neerslag en het melden ervan. 

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vanaf ongeveer 17:00 uur kan het in het Noord-Holland, Friesland en Groningen plaatselijk verraderlijk glad worden door ijzel a.g.v. regenbuien die vallen op een bevroren ondergrond. Vanaf ongeveer 19:00 kan dit ook gebeuren in Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht, Flevoland en Drenthe. Later in de avond en komende nacht kan het ook elders glad worden. In Limburg is de kans op gladheid vooralsnog klein. Pas op vrijdag aan het einde van de ochtend verdwijnt de gladheid weer."

UPDATE 15/12 22:10

Het KNMI heeft de eerdere Code Oranje voor de westelijke provincies uitgebreid tot nu voor vrijwel heel NL (m.u.v. de Wadden, Brabant en Limburg): "Met uitzondering van het zuidoosten is het op uitgebreide schaal verraderlijk glad door ijzel a.g.v regenbuien die vallen op een bevroren ondergrond. Hiervoor staat code oranje uit. In het zuidoosten is het plaatselijk glad hiervoor staat code geel uit."

Winterse neerslag/gladheid

Media (11)Meldingen (45)Sluiten