29/11/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 786

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig23-10-2022 14:00 - 24-10-2022 13:00
Uitgifte23-10-2022 14:08

Een ongebruikelijke, zeg zomerse, onweersetting voor onze regionen i.c.m. de tijd van het jaar. Vanmiddag passage van een warmtefront bij een laag met de kern momenteel bij Ierland. Dan vanavond en in de nacht passage van het koufront. Er vooruit ontstaan vanmiddag vnl. in het noordwesten van Frankrijk onweersbuien in een setting met > 1000 J/KG MUCAPE en zeer ruime diepe windschering - voldoende voor vorming van supercellen. Deze buien bereiken aan het begin van de avond de NL/B grensgebieden en trekken in NNO richting verder en kunnen daarbij het midden van het land bereiken. Een groot deel van de buien wordt over zee berekend en trekt in de avond langs de westelijke kusten. De buien nemen weliswaar naar verwachting in de avond/over ons land in betekenis af maar zeker over het zuiden is vanavond nog steeds ruime windschering en MUCAPE >500 J/Kg beschikbaar. Bovendien ruime forcering bij het koufront (trog op hoogte), sterke stroming op 500hPa en een gunstige positie van de bovenstroming (jet). Bij de buien kans op onweer, intense neerslag, hagel en zware windstoten. V.w.b. de organisatiegraad van de buien is de vraag in hoeverre de schering effectief aangesproken kan worden (hoe hoog is inmiddels de basis van de buien). Localisatie van de buien over land is wat lastig, modellen (ICON/Harmonie/EC) komen met uiteenlopende resultaten, waarbij het zuidoosten niet, of juist wel met de buien te maken krijgt, zwaartepunt is meest wel het zuidwesten. Nowcasten dus!

Maandag voormiddag worden er zware windstoten berekend langs de westelijke kusten.

M.b.t. de Skywarn melding vooral aandacht voor schade door blikseminslag, zware neerslag/wolkbreuken en windstoten die het meldcriterium (90 km/u) kunnen bereiken en overschrijden.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel) voor onweer over het hele land m.u.v. het noordoosten: "Vanavond trekken van het zuidwesten uit enkele pittige regen- en onweersbuien over het land. Hierbij kunnen hagel en zware windstoten voorkomen tot rond 75 km/u." Voor morgen: "Maandag in de tweede helft van de ochtend komen langs de noordwestkust zware windstoten voor van 75-90 km/u."

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Media (4)Meldingen (14)Sluiten