29/11/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 782

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig27-09-2022 20:00 - 29-09-2022 20:00
Uitgifte27-09-2022 20:13

Dit bericht lijkt op het vorige bericht, nog steeds wordt met een overwegend noordwestelijke, later meer westelijke stroming, koude lucht over het relatief warme zeewater aangevoerd. De boel is toenemend onstabiel door de nog afnemende temperaturen op hoogte (-25°C tot -28°C op het 500hPa vlak volgens EC), dat betekent veel buien ook verder landinwaarts. Donderdag nemen de buien over land af maar aan de kusten speelt de zeewatertemperatuur en kustconvergentie waardoor daar de activiteit kan voortduren.

Bij de meest intense buien kans op kleine hagel en onweer. Belangrijk is weer de behoorlijk oplopende hoeveelheid neerslag. Over de westelijke en zuidwestelijke kustgebieden zijn vandaag en gisteren al tientallen millimeters gevallen, en modellen komen tot op donderdagavond weer met sommen tussen 20 en 40, soms zelfs 60mm. E.e.a. kan lokaal zomaar leiden tot overlast. Met afnemende wind en het temperatuurverschil tussen het zeewater en het 850hPa vlak (omgeveer 1500 meter) is er bij buien over zee/aan de kust kans op het optreden van waterhozen. Dit aan alle westelijke kusten en met op donderdag enige nadruk op het noordwesten en Wadden met invloeden van een hoogtelaag en een grondtrog. De watertemperaturen van de Zeeuwse meren en het Marker- en IJsselmeer zijn aan het afnemen wat de hooskansen drukt.

V.w.b. de Skywarn-meldingen dus vooral aandacht voor overlast of schade door grote hoeveelheden neerslag over de zuidwestelijke en westelijke provincies. Verder het evt. optreden van wolkbreuken en bij onweer schade door blikseminslag. Verdere extremen worden niet verwacht al moet er dus aan de kusten aandacht zijn voor waterhozen.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel) over Zeeland en Zuid-Holland: "Vooral in het zuidwesten komen er geregeld zware buien voor. Plaatselijk valt daar meer dan 50 mm regen in 24 uur en is er kans op wateroverlast. Woensdagavond nemen de buien in aantal en intensiteit af.".

Onweer/blikseminslag | Tornado/hoosverschijnsel(en) | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (3)Meldingen (10)Sluiten