28/09/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 778

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig16-09-2022 23:00 - 17-09-2022 18:00
Uitgifte15-09-2022 21:50
Update16-09-2022 09:30

We zijn inmiddels ruim in de meteorologische herfst beland en dat betekent dat vaak, met zeewatertemperaturen hoger dan over land, de meeste buienactiviteit voor de kustprovincies is. De komende dagen zien we dat terug, als tussen een omvangrijk hoog op de oceaan en lagedruk over Scandinavië met een over de periode voortdurend noordwestelijke stroming koude lucht over zee wordt aangevoerd. Vooral op hoogte loopt de temperatuur geleidelijk terug naar waarden onder -25°C op 500hPa (+/- 5,5 km hoog). Dit levert talrijke buien op die vooral op en na vrijdagmiddag in activiteit toenemen met kans op onweer en hagel. Vooral over de hele noordwestelijke helft (of misschien beter gezegd: alle kustgebieden) kans op zware windstoten bij de buien en oplopende neerslagtotalen.

V.w.b. de Skywarn-meldsystematiek aandacht voor schade door blikseminslag, wind of wateroverlast. En verder de windstoten, over alle kustprovincies, Marker- en IJsselmeer en Flevo kunnen windstoten het meldcriterium (90 km/u) halen en overschrijden.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel) voor de windstoten: "Van morgenmiddag tot zaterdagmiddag komen er langs de kust en rond het IJsselmeergebied met name bij (onweers)buien zware windstoten voor van 75-90 km/uur. De wind komt uit een noordwestelijke richting."

UPDATE 16/9 09:30 - Het KNMI waarschuwt (Code Geel) nu voor onweer en windstoten over het hele land tot zaterdag 12:00: "Aanvankelijk vooral in het westen onweersbuien met hagel en mogelijk zware windstoten rond 75 km/u.
Vanaf vanmiddag tot zaterdagmiddag komen ook elders onweersbuien voor, mogelijk met onweer, hagel en zware windstoten. Aan zee dan windstoten mogelijk van 75-90 km/uur. De wind komt uit een noordwestelijke richting."

Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (2)Meldingen (3)Sluiten