28/09/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 777

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig09-09-2022 10:00 - 10-09-2022 17:00
Uitgifte09-09-2022 10:35

Het laag dat ons de laatste paar dagen zoveel buienactiviteit opleverde is in beweging gekomen en trekt, langzaam opvullend, over het zuiden van Engeland naar ons land. Op zaterdag trekt de kern over Nederland oostwaarts. Om de kern heen is het druk op de weerkaarten met front (occlusie) restanten en bovendien passeren er vandaag en in de nacht naar zaterdag een aantal troggen.

Vooral aan de oost- en zuidkant van de kern veel buienactiviteit tijdens de hele periode met de nadruk op het zuidwesten en de zuidelijke 'helft' van Brabant. Er is maar weinig stroming en schering (alleen op zaterdagochtend tijdelijk tot 30kts diepe schering over het zuidwesten, voldoende voor multicells) zodat buien meest van single cell type zijn en vrij traag verder trekken. Onstabiliteit tot max. 1000 J/Kg. Er is aldus kans op onweer en lokaal weer fors oplopende neerslag over de genoemde gebieden. Harmonie 9/9 00z berekent bijvoorbeeld lokaal 30 tot 50mm.

Speciale aandacht verdienen de waterhooskansen. De temperatuur van het (zee)water voor de westkusten en Zeeuwse meren is actueel over het algemeen ruim 20°C met een T850hPa van rond 8°C. Ruim 12 graden verschil en dat bij weinig schering, kustconvergentie en convergentie in de kern van het laag - dat naar verwachting zaterdagochtend vroeg tegen de Noord-Hollandse kust ligt en nog voor het middaguur over het Markermeer zal liggen (op 850hPa vlak volgens EC 9/9 00z). Misschien zijn voor Zeeland al te zware en/of talrijke buien een beperkende factor (outflow).

V.w.b. de Skywarn meldingen geldt aandacht (alweer) schade door blikseminslag, schade of overlast door lokaal fors oplopende totale neerslag en het optreden van wolkbreuken. Aan waarnemers te Zeeland, aan de westkusten of het Markermeer aandacht gevraagd voor het optreden van waterhozen!

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vanaf vanmiddag trekken er met name in het zuidwesten veel buien vanaf de Noordzee het land binnen. Plaatselijk kan veel regen in korte tijd vallen en op enkele plaatsen kan tot en met zaterdagochtend ca. 50 mm regen vallen, plaatselijk kan dit aanleiding geven tot wateroverlast." Estofex tekent een Level-1 over o.a. de Benelux: "A level 1 is issued for BeNeLux, N France and NW Germany mainly for excessive convective precipitation, to a lesser degree also for severe convective wind gusts and tornadoes."

Onweer/blikseminslag | Tornado/hoosverschijnsel(en) | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (5)Meldingen (7)Sluiten