28/09/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 775

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig06-09-2022 19:20 - 07-09-2022 10:00
Uitgifte06-09-2022 19:57

Vanaf de tweede helft van de avond en tijdens de nacht naar woensdag passeert een actieve golf ("storing") in een verder weinig actief langgerekt koufront verbonden aan een laag ten westen van de UK/Ierland ons land van zuid naar noord. Dit levert over vrijwel het land buien op met veel neerslag en aanvankelijk ook ruime onweerskans. Beperkende factor is de timing, de onstabiliteit loopt tijdens de avond en nacht terug zodat het waarschijnlijk zal komen tot buien met een hogere basis die daardoor niet de hele (en ruime) over de zuidelijke helft beschikbare windschering zullen kunnen benutten. Sommige berekeningen komen wel met 50 to 60 kts 0-6km windschering! Mocht dat vooral in de late avond alsnog lukken kan verdergaande organisatie het gevolg zijn.
Enkele (fijnmazige) modellen plaatsen de zone met de meeste buien over de westelijke/noordwestelijke helft van het land en laten het zuidoosten ongemoeid maar dat geldt juist weer niet voor een aantal andere berekeningen waaronder EC. Tijdig nowcasten dus voor degenen die actief de buien willen opzoeken.

V.w.b. de Skywarn meldsystematiek aandacht voor schade door blikseminslag, schade of overlast door lokaal fors oplopende totale neerslag en het optreden van wolkbreuken. Van de windstoten wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald zal worden maar mocht het komen tot meer georganiseerde buien is het toch oppassen, met de bomen in het blad en i.c.m. zware neerslag kan het zomaar komen tot schade en gevaar voor het verkeer.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel) over de zuidelijke provincies en Zuid-Holland: "In de tweede helft van de avond bereiken regen- en onweersbuien het zuidwesten. De buien trekken vannacht van zuidwest naar noordoost over het land en verlaten het noordoosten aan het begin van woensdagochtend. Plaatselijk valt veel regen in korte tijd. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden."

Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (10)Meldingen (7)Sluiten