28/09/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 774

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig05-09-2022 09:00 - 06-09-2022 18:00
Uitgifte05-09-2022 10:10

We kunnen enkele onweersdagen tegemoet zien met vandaag en morgen nog wel hoge temperaturen over vooral de oostelijke helft, waarna we koeler weer kunnen verwachten. Actueel nog enige convergentie langs de westelijke kusten met over het zuidwesten en over zee kans op een enkele onweersbui.

Vanavond bereikt een thermisch laag het zuidwesten en trekt langzaam noordoostwaarts. De hieraan verbonden (onweers-)buien ontstaan ten zuiden van ons land en kunnen bij onze zuiderburen behoorlijk uithalen maar nemen over ons land in betekenis af. De zwaarste exemplaren lijken zodoende voor het zuidwesten met kans op hagel, windstoten en intense neerslag. In de nacht trekt de zone met buien verder, naar verwachting afnemend, maar over de zuidelijke helft en midden blijft onweer erbij mogelijk. Morgen in de loop van de dag een enkel geïsoleerd warmteonweer over de oostelijke helft.

V.w.b. de Skywarn-meldingen zijn de aandachtspunten schade door blikseminslag en hagel met steengrootte of dikte gesloten dek van minstens 2 cm. Deze hagelkans is m.n. vanavond voor het uiterste zuidwesten en morgenmiddag bij evt. buien over het oosten. Van de windstoten wordt over NL niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald zal worden, over west en centraal België is die kans er wel!

Het KNMI waarschuwt (Code Geel) voor de onweersbuien: "Later in de middag, maar vooral vanavond neemt de kans op enkele onweersbuien in Zeeland en (het westen van) Noord-Brabant toe. Daar kunnen de buien gepaard gaan met windstoten van 60-70 km/uur en hagel."

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag

Media (8)Meldingen (7)Sluiten