28/09/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 769

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig16-08-2022 21:00 - 18-08-2022 19:00
Uitgifte16-08-2022 22:00
Update17-08-2022 13:00

Spotterbericht #769 voor 16/18-8-2022

Vanavond en vannacht kunnen (onweers-)buien eerder ten zuiden van ons land ontstaan het zuidwesten, mogelijk ook de westkusten en uiterste zuiden bereiken. Naar verwachting zijn dit in betekenis afnemende buien. Morgen loopt de onstabiliteit op en betekent de invloed van een occlusie bij een laag over NW-Frankrijk oplopende buienactiviteit over de zuidwestelijke/westelijke provincies, of zelfs de hele westelijke helft, afhankelijk naar welk weermodel gekeken wordt. Over de meer precieze lokaties bestaat dus de nodige onzekerheid. Wel weten we dat de MUCAPE oploopt naar >1000 J/Kg bij weinig stroming, de diepe windschering beperkt is en er rond 35mm voor neerslag beschikbaar water is. Het zal dus meest gaan om traagtrekkende buien met kans op onweer en zowel kans op veel neerslag op korte tijd als flink oplopende neerslagtotalen.

Voor het ruime noordoosten geldt dat de temperatuur daar nog flink kan stijgen en de onstabiliteit oploopt tot tegen 2000 J/Kg. Zowel Harmonie als ECMWF komen met een interessante ontwikkeling van een (thermisch) laagje dat over het NL/DLd grensgebied noordwaarts trekt met er vooruit een zone met 0-6km windschering tot 35kts of zelfs nog wat meer. Beide modellen komen hierbij ook met buivorming. Dit zou dan gaan om goed georganiseerde multicells met veel neerslag, meer intens onweer en kans op hagel.

Het uiterste zuidoosten lijkt meest buiten schot te blijven. Donderdag blijft de occlusie over of bij het westen slepen, als dit aanleiding is voor verdere onweersbuien zal daarvoor een update verschijnen.

V.w.b. de Skywarn-meldingen vnl. aandacht voor schade door blikseminslag en het optreden van wolkbreuken of wateroverlast. Hagel melden bij steengrootte van minstens 2 cm of bij een gesloten dek van minstens 2 cm dik. Meldenswaardige windstoten worden niet verwacht, maar eventuele schade door windstoten bij een bui natuurlijk graag melden.

Estofex komt met een level-1 over vrijwel heel NL: "A level 1 was issued across NW France and BENELUX mainly for excessive rainfall."

UPDATE 17/8 13:00 - Het lijkt er meer en meer op dat de meer uitgesproken buien voor de noordelijke helft zullen zijn. Meest interessant blijft de situatie over het noordoosten, al lijkt e.e.a. wat later (op de avond i.p.v. vanaf de namiddag) op gang te komen. Belangrijkste aandachtspunt zijn de soms zeer hoge neerslagtotalen tot morgen 06:00, sommige berekeningen komen met totalen tot ruim over 100mm lokaal over Markermeer / Noord-Holland en het uiterste noordoosten.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (11)Meldingen (14)Sluiten