18/08/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 767

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig03-08-2022 20:00 - 05-08-2022 12:00
Uitgifte03-08-2022 20:09
Update04-08-2022 13:00

De onweersverwachting is voor morgen 3 augustus gekoppeld aan de passage in de nammidag en avond van een koufront direct gevolgd door een hoogtetrog. Over het (uiterste) zuidoosten loopt de temperatuur nog flink op en zijn onstabiliteit, schering (bulk shear > 40kts) en hoeveelheid voor neerslag beschikbaar vocht (> 40mm) voldoende voor vorming van goed georganiseerde onweersbuien met kans op hagel en veel neerslag. Beperkende factor is een vore die juist vooruit het front meebeweegt, de windsprong daarop zorgt voor aanvoer van koelere lucht voor het koufront uit zodat ontstaan van de genoemde buien over NL of juist ten zuiden van ons land onzeker is. Sommige modellen laten de buien net ten zuidoosten van Limburg trekken.

Later in de nacht naar vrijdag meer (onweers-)buien over het zuidoosten maar die zullen van minder gehalte zijn.

V.w.b. het Skywarn meldsysteem m.n. aandacht voor de buien in de namiddag /vroege avond als die tot stand kunnen komen, de setting maakt vorming van een enkele supercell, windstoten en hagel > 2cm steengrootte (meldcriterium) mogelijk. Verder aandacht voor schade door blikseminslag en overlast door veel neerslag op korte tijd (of optreden van een wolkbreuk). Hoge neerslagtotalen zijn niet waarschijnlijk gezien de treksnelheid van de buien.

Er staan momenteel geen weerwaarschuwingen uit.

UPDATE 4/8 13:00 - Gezien de laatste runs EC/ICON/Harmonie en de uitstaande verwachtingen moet de kans op georganiseerde buien in de namiddag/vroege avond uit het bericht gehaald worden. De buien voor de late avond en nacht naar vrijdag zullen vanaf middelhoog niveau ontstaan en tot multicell niveau kunnen organiseren.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag

Media (7)Meldingen (0)Sluiten