18/08/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 764

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig30-06-2022 11:30 - 30-06-2022 23:55
Uitgifte30-06-2022 11:32

Na weer een warm maar kort interval komt verkoeling invallen, deze keer in de vorm van een occlusie die vanmiddag/vanavond van zuidwest naar noordoost trekt. Voor de occlusie uit trekt een (thermisch) laag vanmiddag over het (uiterste oosten) van zuid naar noord.

Op convergentie in het laag kunnen vanmiddag over het uiterste oosten en het noordoosten pittige onweersbuien ontstaan met kans op forse hagel, veel neerslag op korte tijd en windstoten. E.e.a in een setting van > 1500 J/KG MUCAPE en voldoende schering voor multicell-organisatie. Het gaat misschien maar om enkele buien maar die kunnen dus wel flink uithalen.
Verder vanmiddag enig signaal voor een enkele waterhoos over de Wadden.

Later neemt bij passage van de occlusie de onweerkans verder toe - vooral voor het ruime noordoosten waar dan de luchtmassa nog steeds voldoende warm/onstabiel is. Er is dan weliswaar minder onstabiliteit beschikbaar maar de schering neemt toe tot > 30kts dus wellicht verdere organisatie mogelijk. Ook dan weer kans op onweer, veel neerslag op korte tijd en windstoten.

V.w.b. de Skywarn-meldingen: schade door blikseminslag of veel neerslag, het optreden van zware neerslag/wolkbreuk, grote hagel (minstens 2cm steengrootte of dikte gesloten dek) en tot slot wellicht een waterhoos als genoemd. De windstoten zullen naar verwachting het meldcriterium (90 km/u) niet halen.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vanaf 14 uur ontstaan in het oosten en noorden onweersbuien. Bij deze buien is er kans op windstoten van 60-70 km/uur, veel regen in korte tijd (30 mm in een uur) en hagel (1-2 cm)." Estofex komt met een Level-1 over de hele oostelijke helft van de Benelux voor "heavy rain, severe wind gusts, and large hail".

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Tornado/hoosverschijnsel(en) | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (2)Meldingen (0)Sluiten