18/08/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 762

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig25-06-2022 12:00 - 26-06-2022 23:55
Uitgifte25-06-2022 12:00

Tussen een laag nabij Ierland en hoge druk ten zuidoosten is de stroming zuidelijk waarbij de grens tussen koele(re) en warme lucht zich over, of nabij de oostelijke helft van het land bevindt. Het koufront bij het Ierse laag nadert vanuit het westen, op het front bevindt zich een storing (golf) die vanavond/vannacht over de westelijke helft noordwaarts trekt. Op zondag ligt het front ten oosten van de NL/Dld grens waar het stagneert.

Zaterdagmiddag en avond kans op enkele (onweers-)buien over de oostelijke helft. Later en vannacht dan passage van de neerslagzone bij de golf, deze is NW-ZO georienteerd en beweegt als gezegd noordwaarts. In de zone zijn onweersbuien opgenomen in een omgeving met bescheiden onstabiliteit (< 500 J/Kg CAPE) met wel voldoende schering voor organisatie tot multicell-niveau. Het is wat lastig duiden maar extreme toestanden lijken niet aan de orde.

Vanaf zondagavond laat en in de nacht naar maandag trekt een volgende golf over het front (dat dan juist oostelijk van de NL/D grens ligt) noordwaarts wat gepaard gaat met veel neerslag. Dit is naar verwachting net niet voor het uiterste oosten van belang maar enige aandacht is gevraagd omdat bv. net over de Groningse/Drentse/Duitse grens door Harmonie neerslagtotalen tot wel 50-60mm berekend worden.

M.b.t. Skywarn melding zal het vnl. gaan om schade door blikseminslag, overlast door oplopend neerslagtotaal of het optreden van zware neerslag/wolkbreuken.

Er staan op het moment van opstellen van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit.

Onweer/blikseminslag

Media (2)Meldingen (1)Sluiten