28/06/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 761

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig23-06-2022 00:00 - 24-06-2022 20:00
Uitgifte22-06-2022 23:54

Een (thermisch) laag dringt op vanuit Frankrijk en trekt vanaf donderdagmiddag over ons land NNO-waarts waarbij het warmtefront en vrij snel daarna het koufront over de oostelijke helft bewegen. Na passage van het warmtefront ontstaan onweersbuien met kans op windstoten en hagel vnl. over het zuidoosten in een setting met 1000-1500 J/Kg MUCAPE en diepe windschering tot 30 kts - voldoende voor organisatie tot multicell niveau. Deze buien trekken noordwaarts verder en nemen naar verwachting in de avond af.

In de nacht naar vrijdag activeert de frontale zone (het koufront, al dan niet inmiddels een occlusie) over de oostelijke helft en worden onweersbuien gevormd met kans op veel neerslag. De precieze positie van de zone en daarmee de buien is een kwestie van nowcasten. Op de vrijdagochtend zijn deze buien over het noordoosten actief. Verder worden ook oostelijk van de frontale zone flink wat buien berekend, als de frontale zone wat meer westelijk komt te liggen zijn ook die voor het (uiterste) noordoosten relevant. Het zal meest gaan om multicellen met een hoge basis.

In de verwachtingen verder op vrijdagmiddag onweersbuien die vanuit het zuiden/zuidwesten noordoostwaarts trekken, bij sommige modellen gaat het om meer dan enkele buien, zonodig zal een update hiervoor worden geplaatst.

V.w.b. de Skywarn-meldingen zijn de aandachtspunten schade door blikseminslag, schade door wateroverlast door zware neerslag en/of oplopende neerslagtotalen en het optreden van zware neerslag/wolkbreuken. Van de windstoten wordt niet verwacht dat ze het meldcriterium halen maar bij kracht >75km/u kan schade optreden met de bomen vol in het blad.

Het KNMI waarschuwt met een Code Geel voor onweer, donderdagmiddag over de zuidoostelijke provincies, daarna voor het oosten en noordoosten.

UPDATE 23/6 22:19 - al nowcastend zien we dat de buien op de vore het langer volhouden dan verwacht en via Gelderland langzaam naar het midden bewegen. De zwaardere buien voor vannacht lijken inderdaad wat westelijker te trekken als aangegeven, hou daarmee rekening bij get lezen van het oorspronkelijke bericht. De ruime onweerskansen worden geillustreerd door de waarschuwingen van het KNMI, zo wordt voor Brabant een Code Geel gegeven voor vandaag 18:00-22:00, vervolgens voor 00:00-06:00 en dan nog morgen van 15:00 tot 20:00.
Estofex heeft een level-1 o.a. over NL m.u.v. het uiterste noorden voor o.m. "large hail, heavy rain, and severe wind gusts".

UPDATE 24/6 11:45 - gekoppeld aan een trogpassage trekt een zone met (onweers-)buien van Belgiƫ de zuidelijke provincies binnen. Setting is 600-800 J/Kg MUCAPE (EC) en voldoende diepe windschering voor organisatie tot multicell-niveau. Naast onweer is er kans op hagel, windstoten en opnieuw veel neerslag. De buien trekken noordoostwaarts verder maar nemen vanavond wel in betekenis af.
Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vanmiddag trekken vanuit het zuiden nieuwe onweersbuien het land in. Bij buien kan plaatselijk veel regen vallen. Ook is er kans op hagel en windstoten tot 60 km/uur."

Tags: Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (6)Meldingen (11)Sluiten