28/06/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 760

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig18-06-2022 14:00 - 19-06-2022 21:00
Uitgifte18-06-2022 13:47

Warm momenteel over de zuidoostelijke helft - zelfs heet over uiterst ZO-Brabant en Limburg. Eerder deze week leek de aankomst van koele lucht gepaard te kunnen gaan met een behoorlijke onweersituatie, er werden behoorlijke waarden voor CAPE en windschering berekend waarbij wel soms de "overlap" ervan mankeerde. Helaas voor de onweerliefhebbers pakt het wat minder gunstig uit. De warme lucht wordt verdreven door een koufront bij een laag over de oceaan dat oostwaarts richting Scandinaviƫ beweegt, het front trekt vandaag en morgen vanuit het noordwesten zuidoostwaarts over het land. De (kou-)frontale zone is nogal breed en bovendien loopt een windsprong er vooruit mee. Dit betekent dat ruim voordat het front effectief passeert de wind al geruime tijd gedraaid is naar noordelijke richtingen waardoor koelere lucht in de onderste laag wordt aangevoerd - dit zien we nu ook aan de grote temperatuurverschillen over ons land.

Op hoogte nog wel enige tijd aanvoer van warmere, onstabiele lucht waardoor op en vooruit het front (onweers-)buien ontstaan met (dus) een hoge basis. Het zal gaan om een aan het front gekoppelde zone met buien die vanaf vanavond over het noordwesten arriveert en vervolgens zuidoostwaarts beweegt om morgennamiddag het zuidoosten te verlaten. De nadruk zal vanavond en vannacht eerst op het noordwesten en noorden liggen, mogelijk ook het midden en westen als de buienzone voldoende uitgroeit. Vervolgens verschuift morgen het focus naar de (hele) zuidoostelijke helft. Voor de weerfotografen zijn de buien in de nacht interessant (bliksem i.c.m. een hoge wolkenbasis).

Voor de buien is 400-800 J/Kg MUCAPE beschikbaar (beetje middelen tussen de weermodellen) en voldoende windschering voor organisatie tot multicell niveau. Naast onweer zijn hagel, windstoten en veel neerslag op korte tijd mogelijk.

V.w.b. betreft de Skywarn-meldingen gaat het om schade door blikseminslag of wateroverlast, zware neerslag/wolkbreuk, evt. grote hagel (minimale steengrootte 2cm of een gesloten dek van minstens 2cm). Van de windstoten wordt niet verwacht dat meldcriterium (90 km/u) gehaald wordt maar toch aandacht hiervoor met de bomen vol in het blad.

Het KNMI heeft momenteel een Code Geel uitstaan voor (alleen) de hitte over Limburg. Estofex komt met een Level-1: "A level 1 was issued for the Channel, northern Netherlands, northern Germany, north-western Poland for large hail and severe wind gusts" (maar tekent de Level-1 over vrijwel heel NL).

Tags: Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (3)Meldingen (0)Sluiten