28/06/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 758

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig04-06-2022 23:30 - 05-06-2022 23:00
Uitgifte04-06-2022 23:35

Een thermisch laag beweegt noordwaarts vanuit Frankrijk en zal morgenmiddag en -avond over oost-NL trekken. Vooruit het laag wordt warme en onstabiele lucht aangevoerd waarin de nodige buien ontstaan. Er is bij de buien kans op onweer maar vooral de kansen op veel neerslag vallen op. Dat kan veel neerslag op korte tijd zijn bij de zwaardere buien maar ook de neerslagtotalen kunnen flink oplopen, het laag trekt maar langzaam verder, rond het laag kunnen buien elkaar opvolgen en/of clusteren, er is niet al te veel stroming en er worden PW waarden tot rond 35mm berekend. Harmonie 12z berekent over het zuidwesten max. 50 tot 60mm en over het (uiterste) oosten 40-50mm totale neerslag.
Voor het oosten geldt tot 1000 J/Kg MUCAPE en voldoende schering voor vorming van multicellen. De komende uren kunnen eerder gevormde (onweers-)buien vanuit het zuiden het zuidwesten bereiken.

V.w.b. de Skywarn-meldingen: schade door blikseminslag of wateroverlast, verder het eventuele optreden van wolkbreuken.

Het KNMI waarschuwt met een Code Geel voor onweer en veel neerslag: "Morgen trekken buien met daarbij onweer van zuid naar noord over het land. Hierbij kan veel neerslag vallen. Dit kan plaatselijk zorgen voor wateroverlast. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden." Estofex komt met een Level-1 over bijna heel ons land m.u.v. het westen: "The level 1s over E France/Benelux and N Germany were issued mainly for heavy rain and a low-end tornado risk (Belgium/the Netherlands)."

Tags: Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (13)Meldingen (2)Sluiten