28/06/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 757

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig31-05-2022 00:00 - 01-06-2022 18:00
Uitgifte31-05-2022 00:05
Update31-05-2022 11:30

Gekoppeld aan een trogpassage van zuidwest naar noordoost vanaf het middaguur buienactiviteit. Over het midden en zuiden op de tweede helft van de middag tot halverwege de avond zwaardere exemplaren met meer uitgesproken onweerkans in een setting met 400-500 J/Kg MLCAPE en 0-6km windschering rond 30kts - voldoende voor organisatie tot multicell niveau.

V.w.b. het Skywarn-meldsysteem vooralsnog alleen aandacht voor schade door blikseminslag. Overlast door veel neerslag op korte tijd is bij onweersbuien natuurlijk altijd mogelijk maar hoge neerslagsommen worden niet verwacht en dat geldt ook voor de windstoten die het meldcriterium (90 km/u) naar verwachting niet zullen halen.

Het KNMI waarschuwt over heel NL m.u.v. de Wadden en de drie noordoostelijke provincies met een Code Geel: "Morgen later in de middag en in de avond trekken er enkele onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land. Hierbij kunnen plotseling en plaatselijk windstoten voorkomen van 60-70 km/uur. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden."

UPDATE 31/5 11:30 - De relevante periode van het bericht is uitgebreid naar 1 juni 18:00lt. De trog die vandaag noordoostwaarts trekt blijft naar verwachting morgen over het noorden slepen. Dit betekent dat morgen de onweersbuien voor de noordelijke helft zijn in een setting met vergelijkbare onstabiliteit als vandaag maar wel minder windschering zodat organisatie niet wordt verwacht.
Voorts worden indicaties voor enkele hozen/hoosjes van het spout-type berekend, met name voor/over de noordelijke kustgebieden.
Het KNMI handhaaft de waarschuwing (Code Geel) voor vandaag 31 mei, en heeft daaraan kans op hagel toegevoegd.

Tags: Onweer/blikseminslag | Tornado/hoosverschijnsel(en)

Media (4)Meldingen (4)Sluiten