28/06/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 756

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig23-05-2022 09:55 - 24-05-2022 19:00
Uitgifte23-05-2022 09:55

Een laag met de kern momenteel nabij Parijs beweegt NNO-waarts en passeert maandagmiddag over de oostelijke helft van ons land. Het uiteindelijke precieze traject is van belang; hoe meer westelijk hoe meer de oostelijke provincies in de warme onstabiele lucht in de warme sector komen. Vanaf de namiddag passage van het koufront.

Over de (zuid)oostelijke provincies vooruit en bij het koufront kans op pittige onweersbuien bij rond 1000 J/KG MLCAPE, 30-40 kts 0-6km windschering en rond 35mm voor neerslag beschikbaar water. Vergaande organisatie, hagel en veel neerslag op korte tijd zijn te verwachten bij de zwaarste exemplaren maar voorwaarde is wel als gezegd de koers van het laag en hoever de temperatuur voor het koufront uit kan stijgen.
Dinsdag overdag buien bij trogpassage van west naar oost met een bescheiden onweerkans waarbij (verdere) extreme verschijnselen niet worden verwacht.

V.w.b. de Skywarn-meldingen aandacht voor schade door blikseminslag, windstoten of veel neerslag. Verder hagel (meldcriterium steengrootte of dikte gesloten 2cm of meer), van de windstoten wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) zal worden gehaald maar met de bomen in het blad en soms al aangetast door de windstoten van afgelopen donderdag en vrijdag moet hierop worden gelet.

Het KNMI waarschuwt voor vandaag 23 mei met een Code Geel: "Vanaf de tweede helft van de middag en in de avond komen er in het zuidoosten en oosten enkele stevige onweersbuien voor, met kans op hagel en windstoten van 60-70 km/uur." Estofex tekent een Level-1 tot juist de Limburgse NL/Dld grensstreken: "A level 1 was issued across areas surrounding the level 2 for a lower risk of hail and severe winds, and, in particular across Germany and the Benelux areas included, a low risk of tornadoes and heavy rainfall."

Tags: Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (6)Meldingen (3)Sluiten